Министър Мартин Иванов: Трябва да се обсъди отново реформата в сценичните изкуства

Посетителите се увеличават, а бюджетът е константен

Министърът на културата Мартин Иванов днес участва в две от официалните церемонии за откриване на учебната година в Русе. „Благодаря ви, че ми помогнахте да се върна към хубавите ми ученически години”, каза министърът в Английската гимназия „Гео Милев”, която е завършил. По повод този повод той допълни, че в нашето общество се сещаме за култура само по празници.

„Минете по централните улици на най-красивите български градове и ще видите паметници на културата, които са в тежко състояние, минете по парковете, монументи дори и най-известните наши исторически личности са откраднати, за скрап. Трябва да спрем да си обръщаме главата настрани и да казваме - държавата е там, трябва някакъв натиск. Давам си сметка как за два месеца ще бъде нечестно да кажа, че ще оправя всичко, но това безвремие в културата да трябва да престане”, посочи министър Иванов.

По повод недостига на пари в театрите и оперите Мартин Иванов обясни, че пари няма в цялата държава. Целият бюджет трябва да бъде актуализиран сега, защото следващите години ситуацията ще бъде сигурно много тежка. Решението е едно - не може броят на посетителите в театрите, оперите и във филхармониите да нараства с по 5-10 процента на година, а бюджетът, който ние сме отделили да бъде константен. Това се е случило още в първата година на реформата и се повтаря непрестанно. Говорихме си с профсъюзите в областта на културата, че е крайно време - три години вече изминаха, да погледнем назад и да прегледаме тази реформа и да видим кои са нещата, които биха могли да бъдат подобрени и усъвършенствани, каза министърът на културата Мартин Иванов.

Той участва и в официалната церемония за първия учебен ден и в Училището по изкуствата в Русе, което започва годината със спечелени 23 национални и международни награди от конкурси през лятото.” Ние възрастните обичаме назидателно да поучаваме младите. Но от тях зависи днес как те ще подготвят своя бъдещ ден. Пожелавам една прекрасна учебна година на всички млади творци в Русе, каза Иванов.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май