Русе ще става кулинарна столица на река Дунав

Амбицията е на новото сдружение „Клуб на професионалните готвачи в Русе”

В новосформирания клуб на професионалните готвачи в Русе са се включили над 20 души, а сдружението е вече член и на Световната асоциация на професионалните готвачи. Според председателя Ивайло Димитрова, основната цел е да бъдат подпомогнати професионално младите колеги . "В Русе има много добри условия за развитието на туризма. Като прибавим река Дунав, която свързва 10 държави и 5 столици и 4 милиона потенциални клиенти от Румъния, имаме възможност да популяризираме българската кухня в Европа. Кулинарията е сърцето на ресторантьорския бранш и оттам започва всичко", каза още Димитров. Целта на клуба е във всяко заведение да започне да се предлага регионална кухня, за да се запазят традициите.

Клубът ще организира тренинги, на които ще бъдат поканени професионалисти от страната и чужбина. В края на ноември се планира в Русе да се състои първото по рода си  кулинарно състезание за готвачи за Купата на кмета. Идеята е през следващата година състезанието да има международен характер и да влезе в календара на Световната асоциация на професионалните готвачи.. Клубът планира да бъдат оформени работни групи, които да посетят Румъния, Германия и Австрия, където със сходни сдружения да се обмени опит. При гостуването ще се представя „Седмица на българската кухня”.

Като начало тази вечер се организира кулинарна изложба в Доходното здание в Русе, на която гостите ще могат да опитат шоколадови бонбони с пълнеж от обработен бекон, терин от крокодил и от кралски скариди, както и тартар от антилопа и от октопод.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)