Бившият хотел „Балкан” в Русе има нужда от спешно обезопасяване

Сградата се стопанисва от мюсюлманското настоятелство от дълги години

Необходимостта от спешно обезопасяване на сградата на бившия хотел „Балкан” е била темата на разговор между русенския областен управител Симеон Иванов и заместник-главния мюфтия на Мюсюлманското изповедание в България Мурат Пингов.

Настояването на областната администрация е било да бъдат предприети незабавни мерки, за да не се стигне до инциденти около сградата. Тя се намира в центъра на Русе на площад „Хан Кубрат” и е паметник на архитектурата от местно значение. За нейната собственост през годините са се водили съдебни дела, като в момента сградата се води на Областната администрация и на Мюсюлманското настоятелство.

Този факт е използвал заместник-главния мюфтия и е заявил, че Мюсюлманското изповедание не е склонно на съвместни действия, защото ще има бъдещи съдебни искания.

След продължителна дискусия Пингов се е съгласил до края на октомври да се вземат мерки за обезопасявнето на сградата. Освен това, е поел ангажимент да се вземат мерки за предпазване на прилежащите тротоари от падащи орнаменти и мазилка от фасадата. При започване на строителните работи областният управител на Русе ще бъде информиран своевременно за обема и сроковете за изпълнението им.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов