Биопроизводителите се установява трайно на Четвъртък пазара

Животът

03-09-2014, 15:15

Снимка:

Хранкооп Пловдив

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Обособената зона отваря на 14 септември

Пазарът на биопродукция или познатия вече на пловдивчани Фермерски пазар, ще се установи трайно на Четвъртък пазара, съобще пред Пловдив утре Гергана Кабаиванова от Хранкоопа в Пловдив. Той ще отвори врати на 14 септември и ще се организира всяка неделя на терена на тържището в специално обособена зона.

След като обиколи няколко терена, общественото движение за здравословно хранене с биологично чисти продукти най-после се е договорило с общинската управа да се установи трайно на терена на тържището в центъра на града.

На него ще се канят регистрирани производители, чиито стоки трудно стигат до консуматора, обясни Кабаиванова. По думите й продукцията, която произвеждат е твърде малка като обем, за да си позволят собствен магазин. Затова за тях удачен вариант е да се позиционират на фермерския пазар.

В пешеходната част на квартал „Капана“ може да остане втори, своебране биобутик, на който да се предлагат готови за консумация храни - хляб и млечни продукти, но не и земеделска продукция.

Организаторите на фермерския пазар се опитват да променят културата и отношението на хората към здравословното хранене, които да започнат да приготвят сами храната си, а защо не и да я произвеждат. Според Кабаиванова, инициативата има вече около хиляда последователи в Пловдив. Тя вярва, че броят им рязко ще нарастне след 14-ти септември, когато съществуването на така нареченият „Хранкооп“ стане видим за всички.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов