9 хил. евро за воаяж с "Ориент експрес"

Тренът от романите на Агата Кристи отново премина през русенската гара

Легендарният влак от романите на Агата Кристи "Ориент експрес” премина за пореден път през Русе. С 8 минути закъснение 15-вагонната ретро композиция спря на 2-ри перон на централната гара в града, където го очакваха близо 50-ина русенци. Композицията се движи по маршрут Париж – Истанбул. Разстояние, което традиционно влакът преминава за седмица. Цената на билета варира между 7 и 9 хиляди евро, пише Русе нюз. Тази година в круиза са се включили 91 пътници от четири континента – Европа, Азия, Америка и Австралия. Освен спалните вагони, в композицията са прикачени още ресторанти и пиано бар. Част от разточителния разкош в експреса е и предлаганата френска кухня.

Първото пътуване на легендарния влак е на 5 юни 1883 год. То е траело 15 дни и е предизвикало сензация в цяла Европа. Сред пътниците по време на първото му пътешествие са били министри, посланици и журналисти. След Втората световна война обаче този превоз е изместен от самолетите. В края на 20-ти век носталгията по романтиката на влаковите пътешествия връща в международните разписания “Ориент експрес” в целия му блясък.

След едночасов престой на гара Русе, през който проявилите интерес русенци използваха за да си направят снимки за спомен, влакът- атракция отпътува за Варна, откъдето ще продължи до многомилионния Истанбул.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"