Детеубиец получи 26 години затвор

25 000 кръвнина ще получи биологичният баща на убитото бебе

26 години затвор при първоначален строг режим присъди Окръжен съд Стара Загора на Атанас Асенов, който в началото на тази година уби доведената си дъщеря Мария в Казанлък.
Убийството бе извършено по особено жесток начин на 14 януари 2014г. в ромския квартал на Казанлък. Едногодишната Мария е била удряна с юмруци в корема и е починала от кръвозагуба и разкъсване на вътрешни органи. Жестокото убийство е станало в дома на неговите родители - баба и дядо на доведената Мария. Бебето има друг баща, а майката по време на убийството е била в чужбина.
Днес делото бе гледано по съкратената процедура. Прокурорът Димитър Игнатов поиска най-тежката присъда срещу 24 годишния Атанас Асенов, защото това е убийство извършено по особено жесток начин и има доказателства, че той се е отнасял жестоко с детето и преди убийството, за което е свидетелствал бащата на убиеца.
Защитата поиска по-лека присъда, като минимумът е 20 години, защото делото е гледано еднозначно и не са разгледани данните, че убийството е извършено от повече от един човек.
В съдебна зала биологичния баща на убитото дете - Филип Стоянов предяви граждански иск за 100 000 лева за причинените му неимуществени вреди от убийството на дъщеря му.
Според експертиза по делото пък едногодишното бебе е било с 1,33 промила алкохол в кръвта, а убиецът е бил абсолютно трезвен.
Окръжен съд Стара Загора в 5-членен състав постанови 26 години затвор с първоначален строг режим за Атанас Асенов. Всички членове са били единодушни за доживотен затвор, но тъй като делото е по съкратената процедура е трябвало присъдата да бъде между 20 и 30 години. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Пловдив.
На биологичния баща на убитата Мария са присъдени 25 000 лева кръвнина, които осъдения Атанас Асенов трябва да плати заедно със съдебните разноски по делото.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов