Избрани Новини
Внимание! Филето от акула е опасно за бременни и деца!
29-08-2014, 09:30
Автор:BurgasUtre.bg
Още по Темата:Огромна тигрова акула нахрани нуждаещите се в Тексас
Акула счупи стъклото на аквариум, атакува човек! (видео)
Какво може да глътне 3-метрова бяла акула на една хапка?
Момиче оцеля по чудо след нападение на акула (снимки, 18+)
Половин тон сьомга за виповете на Атон
Болкоуспокояващо предизвиква инфаркт, инсулт, контракции при бременни и е забранено в много страни
Сьомгата също съдържа живак и е забранена за бременни
Месото от акула се използва като храна от много народи, които живеят край морета и океани – в страните на Азия, Африка, Латинска Америка, Австралия. През последните 15 години то е доста популярно и в България. Допреди това акулското филе у нас е било третирано като негодно за консумация.
В наши дни месото от акула се продава прясно, консервирано, пушено, солено и сушено.
За деликатес са смята супата от перка на акула, а в Китай е много популярно ястието от устни на акула, задушени с кълнове на бамбук и пилешко.
В Италия месото от акула се използва за приготвяне на салати, а в Англия то се поднася с пържени картофи. Черният дроб на акулата е богат на витамин А.
В много страни хората се отнасят предубедено към месото от акула. То е богато на белтъчини, които по състава си са близки до белтъчините на говеждото месо.
В месото от акула се съдържат соли на калций, фосфор, мед, йод, има и витамин В. То съдържа доста живак, който може негативно да се отрази върху работата на нервната система. Затова месото от акула не се препоръчва на бременни и деца до шестнадесет години. По същата причина за бременни жени и деца е забранено и филето от сьомга.
Месото от акула е много вкусно, но в суров вид има неприятна миризма и кисел вкус, затова има нужда от предварителна подготовка. Специфичният му вкус напълно изчезва след сваравяне или след накисване в мляко или подкиселена вода.
Едно от правилата при приготвянето на месо от акули е да не се забавя обработката му. Затова акулата се соли или замразява веднага след улова. Не се препоръчва употребата на тъмното месо от акули, както и месото от риба-чук.