Тигрови комари напъплиха Пловдив

Мисия Пловдив

26-08-2014, 09:14

Снимка:

РЗИ Пловдив

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Кръвосмучещите нападат и през деня

Особено опасните тигрови комари са се появили вече в Пловдив, информира на сайта си Регионалната здравна инспекция. Характерното за кръвосмучещата напаст е, че комарите хапят и през деня, а не само привечер както останалите.  От Районната здравна инспекция вече са изпратили уведомление до  Националния център по заразни и паразитни болести.

 Трима пловдивчани са занесли до РЗИ по един екземпляр. Насекомите са много характерни и няма как да бъдат объркани, категорична е ръководителката на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ д-р Моника Троянчева.

 Тигровият комар  има характерно черно-бяло оцветяване на тялото и крайниците. Дължината му е от 2 до 10 мм.  През последните няколко десетилетия се разпространява в много региони на света главно чрез транспортни средства и интензивна търговия. Неговите ухапвания са по-болезнени и могат да предизвикат повече алергични реакции.

За разлика от другите комари тигровият снася яйцата си над водната повърхност и на мига се излюпват. Поколението им издържа на студ и  засушаване. Тези насекоми са особено чувствителни спрямо температурните колебания, а развитието им започва при средно месечни температури около 20 градуса.

Видът е доста опасен и бързо се приспособява в новозаселени площи с последващо разширяване на засегнатия район. Тигровият комар е преносител на около 22 вируса, сред които Денга,  Западнонилска треска, Чукунгуня.

Много важно е да не се допуска застояла вода - по дворове или площадки, защото не е изключено това място да се превърне в биотоп, предупреди д-р Троянчева. Хората трябва да се снабдят с репеленти, за да се предпазват. Ако бъдат нахапани по-агресивно и вдигнат температура, веднага да търсят лекар. От Дезинфекционна станция вече са направили пръскане за унищожаване на ларвите на комарите под контрола на специалист от РЗИ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов