В Раковски атакуват „Гинес” с юнашки тиган и кебап по местна рецепта

Животът

25-08-2014, 16:34

Снимка:

архив

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Фестивал на селската кухня представя местни кулинарни шедьоври

Фестивал на селската кухня ще се вихри на 29 август в град Раковски. Български и австрийски готвачи ще  представят рецепти от кулинарното наследство на своите региони, съобщи пред Пловдив утре Мария Гиева от екипа на организаторите.

Австрийците са партньори на нашенци по общ проект “Вкусовете от вчера” и ще гощават посетителите на фестивала с характерни тиролски манджи и сладкиши. Домакините от своя страна ще готвят юнашки кебап по рецепти на бабите от Раковски.

Подготвили сме продукти, за да сготвим за  300 души, разказа Мария Гиева. В 18,00 часа в центъра на квартал Секирово ще бъде запален огъня, върху който майстори готвачи ще се вихрят с юнашкия тиган – атакувал рекордите на Гинес преди време. Той ще побере около 500 килограма месо, приготвено специално за случая

На площада в Секирово ще бъдат подредени и 20 шатри, за да могат посетителите да разгледат и опитат специалитетите на местните кулинарки. Някои домакини на живо ще приготвят характерни за региона изкушения като пълнени чушки, тиквеник, гозби с нахут, фасул с праз, сладка баница, катми. Уникалното на кухнята в гр. Раковски е използването на много гъши дроб, както и свинско месо и дреболии, затова ще предложим и ястия с тези продукти, допълни Мария Гиева.

Гозбите приготвени по традиционни местни рецепти ще бъдат оценени и класирани, а най-добрите от тях наградени. След награждаването на победителите ще започне всенародно угощение-дегустация на всички изложени блюда.
Участие ще вземат местни самодейци и оркестър „Млади тракийци”, с което от организаторите очакват освен юнашко хапване и юнашка веселба.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов