Майстор на хляб от Стара Загора получи признание от ЮНЕСКО

Богдан Богданов е провъзгласен за "Живо човешко съкровище"

Майстор на хляб от Стара Загора е признат за българско “Живо човешко съкровище” от ЮНЕСКО. Богдан Богданов прави занаятчийски хляб с “дива мая” – най-старият известен начин за приготвянето му.

“Има три вида хляб. Всички са приготвени по метод, който аз наричам “дива мая”. Това са млечно-кисели бактерии, които се намират в изворната вода, чистата изворна вода, така се захваща тази мая”, разказва Богдан в репортаж на Българската национална телевизия. Той замесва ръчно всяка питка.

Младият майстор е известен в Стара Загора и извън пределите й. Той завършва икономика и работи като маркетинг специалист до момента, в който решава, че производството на хляб е неговото бъдеще. Тънкостите за приготвянето на качествено тесто научава във Франция.

Хлябът, приготвен от Богдан Богданов, съдържа само брашно, вода и сол. Освен че се замесва ръчно, той втасва върху памучен плат и се изпича на каменна плоча.

Занаятчийският хляб на майстор Богдан е особено търсен. Той го приготвя в своята работилница за традиционен хляб "Топлата фурна". А интересът към него в Стара Загора и извън града е толкова голям, че в Интернет има създадена абонаментна мрежа сред потребителите.

С възстановения старинен начин на производство Богдан той участва в конкурс на ЮНЕСКО за „Живо човешко съкровище”. Признанието не закъснява.

“Освен ежедневните похвали от хората, които чувам, все пак това нещо е повод за самочувствие”, споделя Богдан Богданов.

Майстор Богдан казва, че хубавият хляб подхожда на всичко. Неговият достига до хората опакован в хартия от чиста целулоза, за да се съхрани уникалния му аромат.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов