Сезонът на пожарите е, бъдете внимателни!

Крими

14-08-2014, 16:20

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Хвърлянето на неизгасени фасове може да предизвика неконтролируема огнена стихия

Със затоплянето на времето започна и почистването на дворове, вилни имоти и земеделски земи от горими отпадъци. В много случаи се изгарят отпадъци и суха растителност, без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност. Въпреки че не нанасят преки щети, запалените сухи треви лесно може да опожарят сгради, земеделски или горски насаждения, предупредиха от Областната дирекция на полицията във Варна.

Оттам се обърнаха с призив гражданите да спазват правилата за безопасност, за да не се стига до инциденти. Ето и съветите на полицията.

За да се избегнат подобни случаи, изгарянето трябва да се извършва под контрол в специално направени огнища или негорими съдове, на безопасни разстояния от сградите и горими материали. Огнището да не се оставя без наблюдение, а накрая се изгася, съветват органите на реда.

Още преди разпалването му трябва да се осигурят подръчни средства за пожарогасене - съдове с вода и пясък, лопати, тупалки и др. След приключване на съответната дейност, огънят следва да бъде обилно загасен с вода и засипан с пясък. Останала да тлее, жаравата би могла дори след няколко часа, при внезапен порив на вятъра да предизвика пожар, който да обхване жилищни и стопански постройки и да се пренесе в съседен имот.

Особено внимателни трябва да са гражданите, които имат имоти в близост до гори и изгарят събраните отпадъци. Това трябва да става на разстояние не по-малко 500 м от горските насаждения, а след приключването огънят да се изгася. При наличие на вятър да не се пристъпва към паленето им. Особено бдителни по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да сме както в гората, така и в близост до залесени площи. Горската постеля от изсъхнали листа и треви е леснозапалима дори от сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие (хвърлена кибритена клечка), което допринася за бързото разпространение на горенето.

Повишена пожарна опасност крие небрежното пушене. Хвърлянето на неизгасени фасове може да предизвика неконтролируема огнена стихия. Не изхвърляйте фасове от автомобилите, с които преминавате покрай или през горски участъци.

Изгарянето на суха тревна растителност по слогове, крайпътни ивици и други площи е забранено. В никакъв случай да не се пали огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара. Изгарянето на растителни или други отпадъци при наличие на вятър е изключително опасно и може да доведе до сериозни огнени бедствия, които обхващат големи площи, нанасят материални щети и застрашават човешки животи – най-често на тези, които са ги причинили.

При първите признаци на пожар в дома, в двора, в полето или в гората, незабавно да се съобщава на телефон 112. Освен обявения пожароопасен сезон, в началото на лятото започна активния туристически сезон, свързан с трафика на много хора към курортни и туристически комплекси, хотели и почивни станции, в които е необходимо взимането на мерки за осигуряване на пожарната безопасност.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)