Каскадьорът Иван Костадинов: Да бъда сред "Непобедимите" е сбъдната мечта!

"По време на снимките на филма си контузих рамото, наложи се да ми сложат два пирона", разкри плевенчанинът в интервю за "ПлевенУтре"

Плевенчанинът Иван Костадинов е сред звездите в холивудската продукция "Непобедимите 3". 25-годишният каскадьор влиза в ролята на Крюг - доверената дясна ръка на Мел Гибсън, който пък играе главния злодей в лентата. Костадинов има и епична битка с Джейсън Стейтъм в края на филма, от която обаче си тръгва победен. Иван Костадинов не е непознато име. Преди около година с няколко свои приятели създадоха първата българска кеч федерация "Bulgarian Wrestling Entertainment" - BWE, а поредицата им от филмирани мачове се радваха на огромен успех в интернет пространството. През тази година Иван, който е възпитаник на НСА, е участвал и в японската продукция "Thermae Romae II", с което показва, че амбициите му в киното са големи.

Иване, кажи ни малко за себе си?

За мен ли? Каскади, тренировки и рокенрол! Обичам да зареждам хората и обичам приятелите си.

Как се стигна до участието ти в "Непобедимите 3"?

Първоначално се явих за участие във филма като каскадьор, но впоследствие бях кастнат за ролята на Крюг. Което си беше голяма чест. Усещането да съм с моите, а и на много други, предполагам, идоли, беше изживяване, което пожелавам на всеки.

Как се държаха актьорите на снимачната площадка? Кой от тях беше най-достъпен и кой се "звездееше", така да се каже?

В интерес на истината никой от тях не се звездееше. Дори се държаха по начин, който не ме отхвърли от екипа, а точно обратното. Най-голямо впечатление остави в мен Ронда Роуси. Страхотна жена и голяма спортистка. Да работиш с тези хора е мечтата, която успях да сбъдна. Целият звезден екип от актьори и продуценти са изключително доволни от нашите смели каскадьори. С ръка на сърцето го казвам - нашите каскадьори изпълняват висш пилотаж в тази област и то в световен план. Жалко, че малко хора знаят за тях и за уникалните каскади, признати в цял свят. Все пак непобедимите се завърнаха да снимат в България!

Имаше спекулации, че във Варна е имало инцидент с Джейсън Стейтъм, в който той е бил доста близко до смъртта?

Да кажем, че направи успешно и безболезнено много сложна автокаскада. Все пак е "транспортер".

Как си обясняваш изтичането на филма в интернет седмици преди официалната му премиера, което със сигурост ще се отрази негативно на приходите? Допускаш ли, че българин може да стои в дъното на това?

Как да ти кажа... Не е първият, няма и да е последният такъв случай. Силно се надявам да няма българска намеса в това деяние. Както знаем, всеки филм бива "хакнат", свалян и записван в киносалоните (което действие е престъпно и наказуемо). Но и тези неща се случват.

Какво се случва с идеята ви за българска кеч федерация? На какъв етап сте? И как всъщност се зароди идеята да развивате кеч в България?

BWE се развива задкулисно в момента... Ще споделя малко информация като кажа, че много скоро ще имаме зала с ринг и помещение за физическа подготовка - както силова, така и кондиционна. Амбициите ми за кеч федерацията изгряха още повече, знаем, имаме българин в WWE - Русев. Много уважавам неговия огромен труд, който е положил. Кечът е изкуство със спортен характер и изисква отдаденост, а до голяма степен и саможертва.

Не си ли мислил да тръгнеш по стъпките на Русев в Америка?

Мислил съм, разбира се, да. Световният пазар е зад Океана, но нека имаме и наш формат, който да радва и забавлява българите с нашите си проблеми и манталитет, но и с малко американски привкус.

Каксадите са доста опасно нещо. Как се насочи към тях и кое е най-сериозното нараняване, което си претърпявал?

Да, доста опасно и вдигащо адреналина занимание. Аз го приемам като начин на живот, не като работа и средство. Просто това съм самият аз. Това е голямата ми любов и съм много щастлив, че правя това, което  ме кара да се чувствам жив. Но контузиите са неизбежни. Колкото повече вдигаш летвата, толкова повече идва рискът. Каскадата не е безразсъдно каране на кола или скачане от височина, която би ти причинила трайни увреждания или фатален край. Да, инциденти се случват, но трябва да прецениш сам възможностите си и да ги направиш 2, 3, 10 пъти, ако трябва, докато стане кадъра. По време на снимките на „Непобедимите“ контузих рамото си и получих два пирона в него. Възстанових се.... Даже доста бързо. Затова на всеки, който иска да се занимава с каскади, ще кажа само едно голямо: Давай! И зад него едно по-тихо, но също толкова голямо: Внимавай!“.

Какво ще ни кажеш за "Thermae Romae II", където също участваш?

„Romae Thermae 2“ е уникална японска комедия за гледане. Там съм каскадьор, ролята ми е на гладиатор, който се изправя срещу страшилището на Япония Акебоно Трао, и бивам свален. Първата част на филма се радваше на много позитивни отзиви от страна на публиката и явно са решили да направят втора часр. Дойдоха да работят с професионалисти в тази област – не други, а българи. Там каскадьорският екип е български и всички каскади, които ще видите, са направени от нашите момчета.

Какво друго интересно ти предстои занапред?

Последно снимах „Viking Quest”, пълнометражен филм с продуцент Тошко Чапкънов. Страхотен човек! Филмът се базира на Викингската история и митични животни като дракони и огромни вълци, които за щастие не бяха живи. Там получих ролята на Стомпир, голям и безстрашен викингски войн, своенравен и отдаден на своя крал, с който поемат към приключение с неясен край.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов