96 жертви на етнически сблъсъци в Китай

Пекин твърди, че става дума за терористично нападение, уйгурите говорят за репресии

При нападение в Синцзян в Уйгурския автономен район в Китай на 29 юли са били убити 37 цивилни и ликвидирани 59 терористи, съобщи агенция Синхуа, цитирана от Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Тридесет и пет от убитите цивилни са етнически китайци (от народността хан), а другите двама - уйгури.

Представители на етническото и религиозно малцинство на свой ред твърдят, че става дума за репресия на властите спрямо тях.

Ранени са били 13 души, а 215 са арестувани, уточни секретарят на районния комитет на комунистическата партия Чжан Чунсян. Според Синхуа въоръжени с ножове и брадви нападатели са атакували полицейски участък и служби на местното управление в община Шаче, провинция Кашгар.

Някои от тях препречвали пътя на преминаващи автомобили и нападали водачите и пътниците в тях. Народната въоръжена полиция (аналог на вътрешни войски) пристигнала бързо и дала отпор на терористите. Според властите зад нападението стои радикалната организация "Ислямско движение Източен Туркестан".

Официалните данни се оспорват от базираната в САЩ Уйгурско-американска асоциация, която представлява преобладаващата в Синцзян уйгурска общност. Организацията цитира местни източници, според които полицията открила огън срещу хора, протестиращи срещу репресиите на китайските сили за сигурност над мюсюлмани по време на Рамазана, отбелязва АП.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов