Париж е нападнат от плъхове

Само децата се радват - навсякъде виждат "Рататуй"

Френската столица е завладяна от пълчища плъхове, които са проникнали дори в Лувъра и двореца Тюйлери.

Гризачи в Париж винаги е имало и ще има, но те стават особено активни през пролетта и лятото, когато популацията придобива небивали размери. Плъховете са навсякъде - в Люксембургската градина, по тротоарите на Шанз-Елизе, в двореца Тюйлери, дори в Лувъра.

"Един холандски турист, разхождащ се със семейството си в Люксембургската градина, ме попита какво е животното, притичало наблизо. "Плъх", отговорих му аз. А когато той каза на децата си, те изпаднаха в еуфория: "Рататуй!", разказва фотографът Ксавие Франколин.

"Да видиш плъх нощем е нещо нормално. Но вече можете да видите плъхове и през деня", отбелязва Сесил Аоруз, мениджър на компания. Собственикът на магазин Марсел Елбаз допълва: "В парковете, както и около Лувъра, плъховете лесно намират остатъци от храна, хвърлени от туристите".

В Париж има специална служба, която регулярно прочиства града от гризачи и други вредители. Последната операция бе проведена от 14 април до 13 юни, но очевидно ефектът не е кой знае какъв. "Проблемът е, че по броя си парижаните отстъпват на плъховете, които са поне два пъти повече", отбелязва Сесил Аоруз.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов