Сирачета с увреждания ще живеят в семейна среда в нови модерни домове

7 защитени жилища, построени по ОПРР бяха открити официално в Стара Загора

Община Стара Загора представи днес седем Центъра за настаняване от семеен тип, които осигуряват здравословна среда и съвременни условия за живот на близо 100 деца и младежи от 3 до 25-годишна възраст.
Те ще напуснат социалните домове в селата Петрово и Сладък кладенец в началото на следващата година. Във всяка къща, изградена по индивидуален проект, ще живеят по 12 до 14 деца и 12 души персонал.
Създадени са отлични битови условия за живот, отдих и занимания. Къщите са обзаведени с нови и красиви мебели, всяка е на площ 400 или 500 квадратни метра, обособени са дворни пространства с много зеленина.
Жилищата са изградени по проект „Деинституционализация на деца в риск посредством изграждане на центрове за настаняване от семеен тип в община Стара Загора" на ОП „Регионално развитие на стойност 4 милиона 752 хиляди лева.
Това е съществена стъпка към осигуряване на европейски живот за децата и младежите с увреждания от тези домове, каза главният архитект на общината Иван Кирчев, който е ръководител на проекта, при официалното откриване днес.
В седемте центъра за настаняване от семеен тип има осигурена достъпна среда за младите хора с физически затруднения - рампи, асансьори, сградите са санирани, топлоизолирани, стаите, в които ще бъдат настанявани по двама души, са напълно обзаведени, осигурени са необходимите удобства. В това се убедиха днес участниците откриването на един от новоизградените центрове, намиращ се в кв. „Кольо Ганчев", на ул. „Детелина" № 8.
Общо 84 деца и 14 със затруднена мобилност ще живеят в кокетните къщички. Те ще бъдат обслужвани от близо 100 души персонал - медицинско лице, социален работник, хигиенист, гледачи. Осигурен ще бъде и екип от психолози, рехабилитатори, логопед и педиатър.
Центрове за настаняване има още в кварталите „Зора", „АПК", „Три чучура-север" и „Македонски". Строително-монтажните работи са изпълнени от Обединение „Трейс Стара Загора".
Община Стара Загора е в процедура по изготвяне на проектно предложение за финансиране на социалната услуга по проект на ОП „Развитие на човешките ресурси", съобщи д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности" в общината. Цялостната издръжка на домовете и заплатите на работещите се очаква да бъде около 1 980 000 лв. на година. Предстои в края на годината назначаването на персонал и постепенното извеждане на децата с увреждания от домовете, което ще се осъществява през пролетта на 2015 г. След октомври 2015 г. финансирането ще се поеме от републиканския бюджет.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов