Проф. Константинов: Да поздравим всички българи с тази оставка!

Бившият председател на ЦИК предрече съотношение на мандатите в новия парламент 100:60:40

"Оставката е буря в чаша вода. Да поздравим всички българи с тази оставка!". Това заяви в студиото на БНТ проф. Михаил Константинов, математик и бивш председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Той беше поканен, за да коментира оставката на кабинета, която премиерът Пламен Орешарски внесе в деловодството на Народното събрание.

"Нямаше никакво значение кога Орешарски ще подаде оставка, защото той ще бъде премиер до 5 август. Обикновено с един и същи указ се прекратява дейността на сегашното Народно събрание, назначава се служебен кабинет и се определя дата за изборите", обясни проф. Константинов.

Той допълни, че няма вакуум в изпълнителната власт, защото правителството в оставка може да проведе още заседания и да вземе решения, които ще бъдат абсолютно легитимни. "Не може те да изчезнат от управлението и в този момент да няма служебен кабинет. Нито една минута не може да има вакуум в изпълнителната власт", заяви професорът.

Михаил Константинов подчерта: "Стана ясно, че това управление няма да изкара зимата по нормален начин – тази, която идва. Винаги е по-добре да си отидеш сам, отколкото да те махнат от кабинета по един груб начин".

По думите му българите са част от един глобален проблем, когато човечеството се държи неразумно, а причината е много проста – "свършиха ресурсите". "Няма изкопаеми богатства, няма достатъчно храна, климатът се видоизменя. "Най-вероятно става нещо естествено, за което ние нямаме спомен. Но тъй като нашата цивилизация е много крехка, затова и политици, и хора инстинктивно усещат, че сме стигнали до ръба и сме много близко да го прекрачим. Затова е тая нервност", коментира математикът.

Той предрече разпределение в съотношение 100:60:40 на мандатите в 43-тото Народно събрание - 100 места за ГЕРБ, 60 за БСП и 40 за ДПС. "Останалите ще ги делят, както искат".

"Важно е българите да видят, че управляващите имат желание да се излезе от батака. Светът е много близо до ситуация на война", беше съветът на проф. Константинов към следващите, които ще дойдат на власт.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов