Мексиканския балет „Куаитл“ представи уникално шоу в Русе (снимки)

Мариачи и ацтеки превзеха сцената пред Общината

Мексиканският фолклорен балет "Куаитл", който гостува в Русе за първи път представи снощи  своя уникален спектакъл. Танцьорите, облечени в традиционни мексикански костюми, направиха  атрактивно дефиле по централния площад "Свобода", което завърши  пред сградата на Община Русе. Стотици жители и гости на града се бяха събрали, за да видят балетното шоу  на „Куаитл“.

Освен мексиканския древен фолклор от времето на ацтеките, зрителите имаха възможност да се насладят на латино песни и танци под акомпанимента на оркестър мариачи, които свиреха на живо. Разигравани бяха и различни сцени, като танца с традиционни хладни оръжия, при който "прехвърчаха" и искри. Показана бе и традиционна сватба, прием на испанското висше общество.

За хореографията, репетициите, атрактивните костюми, аксесоарите и артистичността на изпълнителите се грижи Раул Салданя Мелендес, един от директорите на балета, заедно със своя колега Педро Фортунато Родригес Перес, който пък отговаря за техниката на изпълнение и подбора на репертоара.

Фолклорен балет „Куаитл” е основан през 1983 в гр. Салтийо, столицата на щата Коауила, с цел да разпространява богатите традиции на мексиканския щат. Освен танците, характерни за Коауила, репертоарът на балета включва и традиционни танци от всички региони на Мексико.

Балет „Куаитл” е участвал в редица международни фестивали в САЩ, Португалия, Франция, Белгия, България, Турция, Италия и Полша.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов