Лоша реколта от тютюн се чака в крайдунавска Добруджа

Лоша реколта от тютюн очакват производителите в крайдунавска Добруджа тази година. Градушките и валежите създадоха условия за болести, което намалява и количеството, и качеството му. Хората са угрижени, защото тютюнопроизводството е поминък на десетки села от Силистренско, съобщи btvnews.bg.

 Хъкмет Сали отдавна не помни толкова болести по тютюневата си нива. „Това нещо е от градушката - първата ръка не можем да берем и ако берем, стъблото ще остане само така, като изсъхне, всичко пада. Нито килограм, нито нищо - направо боклуци”, коментира мъжът.

 „Тези болести - маната, дивият огън - всичко е от дъждовете. Там, където е голям тютюнът - колкото мен, там има много болести. Обаче на места е 20 сантиметра, на места е метър и седемдесет. Всичко е от проливните дъждове - където има тиня, слабо върви”, допълва и друг земеделец - Кенан Шукри.

 За четирите си декара тютюн той е направил досега над 600 лева разходи, а какво ще дадат изкупвачите - не е ясно. „Съмнителна работа е колко ще изкараме. Накрая, ако изкараме 15 бали, ще е добре. Пък трябваше да изкараме поне 40-45 най-малко”, казва още Шукри.

 Стопаните се надяват търговците да не намаляват чувствително цените при изкупуването заради малкото количество тютюн, което ще бъде произведено тази година.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)