Венци Чикагото ще лежи 6 години на топло

Присъдата е по обвинение за международен трафик на наркотици

Русенският окръжен съд постанови 6 години затвор за Венцислав Ангелов - Чикагото, съобщава БГНЕС. Днешната присъда е по обвинение за извършване на приготовление за престъпление два пъти, т.е. за създаване на схема за международен канал за трафик на наркотици през Перу и Испания.

Припомняме, русенецът Венци Чикагото нашумя като първия арестуван по подозрение за участие в атаката срещу банките. 24 часа по-късно той бе пуснат без обвинение.

През лятото на 2011 г. Венцислав Ангелов е задържан заедно с племенника си Анатоли Дамянов, след като по-рано братът на Чикагото - Пламен Ангелов, е заловен на летището в Мадрид с куфар с 5,4 кг кокаин на стойност над 1,4 млн. лв. Делото срещу тримата тръгна тази година, като Чикагото бе обвинен за подбудител на трафика.

В цели 45 страници бе събран обвинителният акт на Окръжната прокуратура. Според първото обвинение през 2011 г. Чикагото, в съучастие с племенника си и трето лице като съизвършител, извършил приготовление към престъпление. Обвинението сочи, че Чикагото е намерил съучастник и е създал условия за извършване на намисленото престъпление, осигурил е средства и е дал указания за закупуването на наркотици от перуанската столица Лима, които да бъдат пренесени до Мадрид.

Тричленният състав на Окръжния съд призна Венци Чикагото за виновен по това обвинение. Именно заради това го осъди на 6 години ефективно. Присъдата трябва да се излежи при първоначален строг режим. По второто обвинение, че е подбудил брат си да купи наркотика и да го пренесе до Испания, е оправдан.

Братът на Ангелов - Пламен, е оправдан по обвинението в трафик на кокаин, но племенникът Анатоли Дамянов е признат за виновен в съучастие за подбудителство. Наложена му е тригодишна условна присъда.

Заради съобщаването на класифицирана информация последното съдебно заседание днес преди четенето на присъдата премина при закрити врата.

Присъдата на тричленния състав може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

След заседанието Венцислав Ангелов отново обяви, че всички са невинни и че присъдата срещу него е на политическа основа, тъй като някои от показанията на свидетелите не били събрани по надлежния ред. Той бе категоричен, че присъдите ще се обжалват и че е много доволен от оправдаването на брат му Пламен.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)