Дъжд от злато на Световното първенство по корабомоделен спорт в Стара Загора

Това е най-посещаваното състезание в историята на световните първенства, смятат специалисти

Световното първенство по корабомоделен спорт Клас „С“ – настолни модели приключи с грандиозно награжданаве в Стара Загора, където в продължение на седмица бяха изложени 208 състезаващи се модела от 15 страни.

България спечели 20 медала, от които два златни, 13 сребърни и 5 бронзови, съобщи председателят на Българската федерация по корабомоделен спорт „Навига“ Евгени Генов. Двата златни медала са за капитана на националния отбор на България инж.Славян Арлев от Силистра и Любомир Ненов от Стара Загора. Арлев спечели златото с модел на френска военна шхуна от началото на 19-ти век, а Ненов с модел на тежката ветроходна фрегата "Белона". Двамата са работили върху моделите си близо 3 години.
„Това е успех, който надмина очакванията ми“, призна Евгени Генов. България е печелела повече злато единствено на Световното първенство през 2008 г. Яблонец, Чехия – 3 медала. С най-много злато от Световното първенство си тръгнаха отборите на Русия и Украйна. Златни медали спечелиха още корабомоделистите от Китай, Беларус, Хърватска и други.

Евгени Генов определи отминалото Световно първенство в Стара Загора и като едно от най-посещаваните в историята на корабомоделния спорт и сред първенствата с най-много участници. „По време на състезателната седмица преминаха хиляди посетители от цялата страна. Желаещите да разгледат моделите бяха толкова много, че в много моменти затрудняваха съдийската работа, но можем само да се радваме на подобен интерес“, посочи Генов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов