Хай-тек център на езерото Вая! Скоро ще има обществено обсъждане

Потапят камери на дъното

Бургас е на път да се сдобие с интерактивен посетителски център в района на езерото Вая. Идеяата ще бъде базирана на специална платформа в Интернет, която ще представя картина от дъното в реално време. За целта под водата ще бъдат потопени хай-тек камери и сензори.

Идеяата за изграждането на подобен посетителски център беше представен в началото на годината. Сега, предстои обществено обсъждане. Дата трябва да стане ясна до дни. Подготвя се и първия етап, които включва проучване и проектиране на инфраструктурата на обекта.

Посетителският център ще се окаже полезен не само на туристите, но и на еколозите, които изследват живота в бургаските езера.

Той ще бъде изграден по европроект "Иновации в областта на устойчивото управление и опазване на естествените зони". Продължителността му е 24 месеца, като дейностите трябва да приключат до следващото лято. Стойността на проекта е близо 1 млн. лева.

Водеща организация е Община Бургас, а партньори са НПО „Фонд Севастопол” - Украйна и Агенцията за регионално развитие в Югоизточен регион за планиране – СЕРДА, Румъния.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов