Зумба, куклен театър и концерт днес на „Охлюва”

Събраните средства ще бъдат дарени за децата-бежанци

На 30 юни 2014 г., от 11 часа, в гр. Бургас на откритата сцена на „Охлюва” ще се даде старт на Благотворителен фестивал и изложба „По пътя на надеждата”. Целта на фестивала е да бъдат събрани средства за закупуване на учебни помагала, арт- материали за творчески занимания на деца-без родители, настанени в българските бежански центрове.

Събитието ще продължи до 22:00 часа на деня с богата културна и артистична програма, която ще се реализира на сцена „Охлюва, в зала „Георги Баев” на КЦ „Морско казино” и алеите в близост до него.

В рамките на благотворителния фестивал, деца и възрастни ще имат възможност да се насладят на „Пролет в България” - изложба на талантливи деца-бежанци настанени в специализираните домове в България, на деца от Индонезия; скулптури на студенти от НБУ, арт- работилници и ателиета, музика, графити, танци и забавления през целия ден.

Акценти в програмата са театралната постановка „Ивето и вълкът„ на ДКТ – Бургас, от 11 часа, Зумба от 16 часа, Фингърборд от 17 часа, графити-шоу и благотворителен концерт от 18 часа.

Изкуството е универсалния език, за достигане до децата и уникално средство за съпричастност и солидарност.

През 2013г. десетки деца и младежи потърсиха закрила в България. Техният брой значително се увеличи, в сравнение с предходни години, след началото на военния конфликт в Сирия. Децата бежанци у нас са предимно от Сирия, Афганистан и Ирак. Сред тях е не малък броя на тези, които са без родители в резултат на съществуващите хуманитарни кризи. Имайки се в предвид трудностите, свързани с интеграцията на децата, извън родните им места, на преден план се ситуира проблема с образованието и развитието на индивидуалните качества на децата и младежите.

Водени от убеждението си, че всички хора са равни и всеки има право на достоен живот, закрила и убежище, организаторите приканват гражданите и гостите на Бургас да се включат в благотворителната инициатива и да подпомогнат с лично дарение събирането на средства за учебни помагала и арт-пособия за нуждите на децата – бежанци. В тази връзка по време на фестивала ще бъдат разкрити кутии за събиране на дарения, както и благотворителни разпродажби на скулптури, картини и арт-сувенири.

Събитието се реализира със съдействието и подкрепата на: Община Бургас; фондация „Астика”, сружение „АСУ Делфи”; БНР - Бургас; сдружение „Възможност без граници; фондация „Крокус”; студенти-творци от НБУ – София и ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”; WURTH; ЛФПИ „Фантазия” към Народно читалище „Христо Ботев 1937”-Бургас; Регионална занаятчийска камара – Бургас, и ателиета за деца и възрастни подпомогнати от младежи от сдружение „Младежка доброволческа мрежа”, графити; балет „Attraction”, балет „Еstrella”, „Flow tron”, младежи-певци и др.

Организаторите изказват сърдечни благодарности на всички доброволци и участници, който ще се включат във фестивалния ден.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов