Няма банкова криза, банките ще работят нормално

Плевнелиев: Парите на гражданите са сигурни, бордът - непоклатим

Банкова криза няма. Има криза на доверието и криминална атака. Няма основание и причини да се поддаваме на паника. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след продължилите в неделя над 4 часа консултации с политическите партии.

На срещата присъстваха и шефът на БНБ Иван Искров и заместникът му Калин Христов.
Политическите партии и институциите декларираха своята решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички необходими мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, обяви държавният глава.

"Парите на гражданите и фирмите, вложени в банките, са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим. България е член на ЕС, валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. 1,955 български лева са и ще бъдат равни на едно евро, докато сменим българския лев с еврото", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той беше категоричен, че държавата разполага с достатъчно резерви, средства и механизми, за да се справи с всички опити за дестабилизация, като застава зад всяка банка, подложена на атака.

Президентът увери, че се предприемат всички необходими мерки в подкрепа на банковата и финансовата стабилност. В ход са и законодателни промени в подкрепа на банковата стабилност.

Международните пазари ни вярват, добре е и ние да си вярваме. Банковата система в България е стабилна, добре регулирана и капитализирана, заяви държавният глава.

Президентът посочи още, че политическите партии осъждат остро разпространяването на слухове и неверни твърдения по отношение на финансови институции в България.

"Очакваме правоохранителните органи да демонстрират решителност и в кратки срокове да покажат резултати. Необходими са спешни действия за откриване и наказване на извършителите и поръчителите на това злонамерено деяние. Призоваваме хората да бъдат спокойни, да не теглят излишно парите си. Но който желае, може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс", успокои още президентът.

Плевнелиев съобщи, че политическите партии са поставили банковата сигурност над политическите си различия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов