В неделя откриват световно по корабомоделизъм край езеро "Загорка" в клас "С"

В този клас моделите не плуват, състезанието е по майсторска изработка

На 29 юни от 18 ч. край кея за лодки на езеро „Загорка“ ще започне церемонията по откриване на Световното първенство по корабомоделен спорт, клас „С“ – настолни корабни модели. В този клас корабните модели не плуват във вода и не се състезават за скорост или маневреност, както е при моторните модели. Достойнствата на корабните модели от клас „С“ се оценяват по майсторството, с което са пресъздадени съществуващи или съществували корабни модели. В този смисъл първенството прилича повече на атрактивна изложба, отколкото на състезание в традиционния смисъл на думата, съобщават организаторите.

В тазгодишното световно първенство ще участват 230 модела на състезатели от 15 държави - Холандия, Франция, Германия, Италия, Полша, Чехия, Словакия, Хърватска, Сърбия, България, Румъния, Беларус, Русия, Украйна и Китай. Представените модели ще бъдат с големина от кибритена кутийка до близо 3 метра. Те ще бъдат разположени в конферентната зала на Парк-Хотел „Стара Загора“. Всеки ден от понеделник – 30 юни, до неделя – 6 юли от 9 ч. до 18 ч., всички желаещи могат да разглеждат моделите, а състезателите ще им обясняват историята на корабите и тънкостите при изработването на макетите. Входът е свободен.

Световното първенство ще бъде открито лично от президента на Световната организация по корабомоделен спорт „Навига“ Карл Дитер Матисек от Германия. България участва в Световното първенство с 22 модела и 17 участници.  За да участва модел на кораб в Световно първенство Клас С, трябва корабът да е действително съществуващ или съществувал и задължително някога да е плавал.

На това световно първенство ще могат да се видят модели на военни, търговски, пиратски, пътнически, изследователски и други кораби от цял свят. Един от френските участници се готви да изненада българските си домакини с модел на българския научно-изследователски кораб „Академик“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов