Калфин: Защо Йовчев обяснява за банковата система? Къде е Орешарски?

Левият политик призова хората да бъдат спокойни за влоговете си

"Това, което се случва момента в България, показва слаби и липсващи институции" - това заяви пред "Дарик радио" Ивайло Калфин по повод банковите сценарии в последните дни.

Според него уверения за стабилността на банковата система не могат да се дават от лица и институции, чийто предмет на дейност няма общо с банки и финанси. "Не може министърът на вътрешните работи да обяснява колко е стабилна банковата система, къде е министър-председателят? Очаква се гуверньорът на БНБ също да излезе много ясно, а не със съобщения на пресцентъра на банката", коментира той.

И подчерта: "Ако за разклащането на банковата институция не излязат сериозни мотиви, то прокуратурата също би трябвало да вземе отношение към случващото се. Въобще, институциите ги няма в държавата и това дава възможност за разпространяване на всякакви слухове".

Ивайло Калфин обясни, че българската банкова система не е самостоятелна, тя се наблюдава от Европейската централна банка. Той добави, че това е една от ситуациите, при които е полезно за страната ни да бъде в Европейския банков надзор – теза, която Калфин разви още по време на евродепутатския си мандат.

Бившият евродепутат призова хората да бъдат спокойни за спестяванията си и обясни, че всеки влог до 100 000 евро във всяка отделна банка е гарантиран. "Ситуацията, която се случва около банките у нас, е взривоопасна и ресорните институции са тези, които трябва да излязат и да успокоят гражданите", призова той. "Това е върхът на цялата политическа нестабилност, в която се люшка държавата вече цял месец след изборите", каза още той.

Интерес да бъде разклатена банковата система у нас имат тези със значителни дългове, смята Ивайло Калфин. Той коментира: "При силно разклащане на банковата система, където се поставя под съмнение валутния борд, някой може да си мисли, че като през 97-а може да си изчисти за един ден дълговете. България има един много лош урок преди близо 20 години, ще бъде безумие да го повторим наново".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов