Днес е изпитът по български език и литература в СУ

Кандидатите ще избират два варианта

Кандидатстудентският изпит по български език и литература от редовната сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва днес в 9.00 часа, съобщава пресцентърът на висшето училище.

Изпитът е писмен и продължава четири астрономически часа. Всеки от кандидат-студентите ще избере да пише по една от две изпитни задачи. Първата от тях е за създаване на самостоятелен аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Проблемът ще е предварително зададен във формулировката на задачата.

По втората изпитна задача трябва да бъде създаден самостоятелен аргументативен текст в избрана от кандидат-студента жанрова форма, в който да се интерпретира проблематика, зададена чрез цитати от включените в изпитната програма литературни произведения. Проблемът трябва да бъде изведен и формулиран от кандидат-студента.

Изискванията към кандидат-студентите са да създадат задълбочен, логически свързан и езиково коректен текст, да осмислят и коментират съдържащите се в задачите хуманитарни и обществени проблеми, както и да проявят знания в областта на националната културна и литературна история, подчинени на конкретния проблем.

От 14.00 ч. пък е изпитът по биология. Изпитната програма по биология е съставена въз основа на учебната програма по биология, одобрена от МОН за VІІІ, ІХ и Х клас на СОУ - задължителна подготовка. При подготовка за кандидатстудентския изпит могат да се използват учебниците, одобрени от МОН, които максимално се доближават до учебната програма.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов