Седмокласници не знаят що е стряха и курник

И тази година има ученик, успял да изкара максималните 100 точки на изпита

Думи като стряха, курник и ечемик се оказали препъни-камък на изпита за гимназия по български език тази година. Голяма част от седмокласниците не знаели значението им. Това довело до смислови грешки в преразказите им на разказа „Снежният човек и врабчето” на Светослав Минков, който се падна на тазгодишното национално външно оценяване по български език след седми клас.Седмокласниците написали, че врабчето си живеело „в стряхата”, а не под стряхата, както е правилно. Вместо ечемичено пък написали „ечемишко зърно”. Това разказва пред „Монитор” председателят на изпитната комисия по български език в София Светослав Георгиев.

Не всички седмокласници успели да спазят и условието да напишат преразказа си от името на врабчето. Други ученици пък представяли врабчето, от чието име разказват, от мъжки или женски род вместо от среден.

Голяма част от децата не могли да запомнят достатъчно детайлно разказа, което им попречило да напишат подробен преразказ.

Добрата новина обаче е, че се увеличават учениците, които изобщо се решават да пишат преразказ, обясни още Светослав Георгиев. Той допълни и че тази година има ученик, успял да изкара максималните 100 точки на изпита.

Най-трудни за децата остават отворените въпроси. Седмокласниците масово се затруднили на 20-а задача от изпита, в която трябва да преобразуват пряката реч в непряка. Проблеми имало и при отворения 25-и въпрос, в който децата трябваше да напишат какво внушават думите „...нашия изгубен рай...” от стихотворението „Заточеници” на Пейо Яворов.

Друг пропуск на седмокласниците е, че не четат и не спазват условията на задачите. Традиционно най-честите правописни грешки са неправилното членуване, употребата на двойно „н” и „т”, на „и” и „й”.

Задачите със свободен отговор се оказали най-трудни и на изпита по математика. Седмокласниците най-много се затруднили на 17-и въпрос, където трябвало да намерят цяло и дробно число, които да са решения на даденото неравенство, разказа председателката на изпитната комисия по математика в София Боянка Кънева. Учениците се затруднили и на 19-а задача, която изисквала да се начертаят триъгълници в квадратна мрежа. Положителното е, че седмокласниците се справяли все по-добре на задачите с диаграми и графики.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов