Върви интрига с ход “Станишев премиер”

Новините

05-06-2014, 06:09

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Избирателите на БСП не припознавали обаче кабинета на Пламен Орешарски като правителство на социалистите

Няма вариант Сергей Станишев - премиер. В момента някой надгражда спекулации.

Това коментира вчера изключително информиран източник от "Позитано", след като се завъртя вариантът, че лидерът на БСП ще предложи себе си за министър-председател на ново правителство в рамките на този парламент.

Избирателите на БСП не припознавали обаче кабинета на Пламен Орешарски като правителство на социалистите и това бил големият проблем. Затова се водели сериозни разговори каква ще е програмата през следващите месеци.

Най-вероятно ще се иска от Орешарски много по-ясна социална политиката и особено

видими промени в пенсионната реформа

На "Позитано" били наясно, че настоящият премиер има сериозна подкрепа от техния партньор ДПС и трудно в този парламент може да мине който и да е друг кандидат, дори той да се казва Сергей Станишев. Което бе подчертано неколкократно в рамките на седмица от Лютви Местан.

Днес той отново отсече, че движението няма да приеме премиер, различен от Орешарски,

в рамките на това Народно събрание, “независимо колко дълъг ще е животът му”.

Със Станишев Местан не успял да говори, обясни, че се надява да го види до края на деня. Едно е сигурно - че ДПС въпреки твърденията за преяждане с власт няма амбиции за разширяване на властовите си позиции, подчерта председателят на движението. И сегашните не давали основания за изводи като “преяждане с власт”. Според него

дълбочината на промените в кабинета е следствие от идеята какъв е
хоризонтът, който стои пред него

Лидерът на ДПС обеща да посочи днес докъде е хоризонтът на специална пресконференция. На нея той ще говори и за новия вот на недоверие, както и по темата за контролирания плавен преход към стабилизиране на политическата обстановка.


Провокиран бил от оценки, които чул последните 2 дни,

а именно - че позицията на ДПС спрямо управлението в дните след евровота не била съвсем ясна.

Самият Орешарски също дойде в парламента вчера. След като участва в блицпарламентарен контрол, прекара около час в кабинета на председателя Михаил Миков, след което спря пред журналистите. И категорично разсея съмненията, че си говори по-често с Местан, отколкото с лидера на партията мандатоносител.

“В добра комуникация съм с г-н Станишев. Вчера (във вторник - б.а.) се чухме за последно, а преди това имахме среща. Така че изчаквам двете парламентарни групи да уточнят програмите, изпълнението, работата на кабинета, хоризонтите и предстои в следващите няколко дни да имаме новини”, увери премиерът.

БСП и ДПС са еднакво важни за премиера -

която и от двете парламентарни групи да оттегли подкрепата си, ще е равностойно, заяви той.

Новите министри се избирали както старите - с много предложения и анализ на качествата. “За мен по-важна е решимостта им да следват определени политики и мерки. Всички министри са с мое одобрение”, категоричен бе Орешарски.

Лансираният от ДПС за екоминистър Станислав Анастасов бил една от силните номинации, но не и окончателно утвърдената, коментира той. Имало и други, но кои, премиерът не уточни, защото било “кухненски въпрос”.

 

31-годишният Станислав Анастасов посочен от Местан за екоминистър

Станислав Анастасов е “младият, енергичен и високо интелигентен” кандидат за министър на екологията на ДПС, обяви лидерът Лютви Местан в парламента вчера. Още в изборната нощ той обрисува с тези думи наследника на Искра Михайлова, която след отказа на Делян Пеевски от 2-ото място стана евродепутат. Местан обяви тогава и че новият министър ще е по-скоро експерт, отколкото политик.


Международникът на младежката организация на ДПС Анастасов, който е и зам.-председател на либералния младежки интернационал, бе 6-и точно след Михайлова в евролистата на ДПС. Днес той навършва 31 г. Завършил информатика в Техническия университет - Мюнхен, Германия, и стопанско управление в СУ.

Владее английски, немски, руски и сръбски език.

В момента Анастасов е съветник по икономическата политика на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. “Много умно и работливо момче”, оцени го той.

От думите на Местан вчера стана ясно, че номинацията не е коментирана с БСП, а е представена направо на премиера Орешарски.

“Кой съм аз? Казвам се Станислав Анастасов. На 27 г. съм, мъж, неженен,

но сгоден за либералната идея

Политическият дневен ред заема важно място в съзнанието ми от ранна възраст.” Така младият зам.-председател на младежкото ДПС се представя в заключителната си реч пред извънредния конгрес на IFLRY в Санкт Петербург на през август 2010 г., когато е избран за неин вицепрезидент.


От миналата есен Анастасов вече е женен, сочат снимките му във фейсбук.

В речта си пред младите либерали заявява още, че “в края на 1989 г. страната ми беше пред гражданска война: християни се бяха изправили срещу мюсюлмани, очаквайки някой да запали искрата на конфликта – точно както стана в бившите републики на Югославия. Слава богу, това не се случи. Ние успяхме да открием механизмите за постепенно, системно и целенасочено обществено въздействие чрез политически инструменти и това до голяма степен е заслуга на ДПС”.

По време на предизборната кампания миналия месец участва активно в срещите, особено в Смолянско. Роден е в Рудозем. “Свързан съм с този край. Не желая в София да има метро, а в Родопите на няма нормални пътища”, казва той на обиколката си в района.

 

Пети вот на недоверие внася ГЕРБ утре

 Пети вот на недоверие - за финансовата политика на кабинета “Орешарски”, внася ГЕРБ утре. От опозицията са възмутени, че управляващите ще емитират кредит от 3 млрд. лв.

“Всеки ден стоене на това правителство генерира нови дългове и спрени еврофондове”, заяви днес Бойко Борисов. И добави: “Трите партии, поддържащи това правителство, са съучастници в катастрофата на държавата. Която от тях първа напусне, това  е голям шанс.” “Наглостта им първо ме разсмиваше, сега се чудя тези хора нормални ли са. Кой е Орешарски? Човекът, който направи държавата за смях пред Брюксер”, остър бе Борисов. Според него страната е в тежка политическа и парламентарна криза. Борисов прогнозира, че скоро кредитният рейтинг на България ще бъде свален, а нищо чудно и да ни изключели от ЕС с тези управляващи. Липсата на доверие от страна на ЕК към страната ни се видяла в поредното блокиране на средства - този път по оперативна програма “Регионално развитие”.

Орешарски увери пред журналисти, че вотът на недоверие по тема “Финанси” не го притеснява.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов