Сензационно: "Своге" плаща 20 млн. на Гришо за ЧРД!

Фирмата използвала неправомерно снимка на знаменития българин

Поздрав за рождения ден на най-добрия ни тенисист Григор Димитров е причина за жалбата, която той е завел в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В нея той протестира срещу неправомерно използване на лика и името му за реклама на продукти. Искът е срещу две компании - "Монделийз България Холдинг" АД и "Но уей" ЕООД. Първата фирма е производителят на шоколадите "Своге", десертчетата "Република" и бисквитите "Милка", "Белвита" и "Грани". Втората е рекламна компания, която обслужва редица световноизвестни марки у нас и е носител на престижни награди за дейността си. Двете фирми обаче са събудили недоволството на първата ни ракета при мъжете. Жалбата, която той е подал в КЗК, е заради текста "Гришо отново е в добра форма и протяга ръце към втора титла от АТП (мъжката тенис асоциация - б.р.), този път в Акапулко.
Пожелаваме му много енергия и сили
които да го изведат до успех!". То е публикувано от името на екипа на "Белвита", заедно със снимка на тържествуващия след победата си Григор Димитров. Снимката обаче вече е изтрита от Фейсбук страницата на бисквитите и не става ясно дали върху нея е стояло и логото на марката.
"Получихме писмото от КЗК и в него става ясно, че наистина снимката е причина за иска. Жалко! Със сигурност целта на публикацията не е била да извлечем ползи от нея. Наистина екипът ни е млад и всички сме фенове на Гришо и се радваме на всяка негова победа", коментира Ваня Джолева от "Монделийз". Тя обясни, че работят с "Но уей", които поддържат Фейсбук страници на компанията. Оттам също вече са получили писмо от КЗК и очакват решението на комисията, за да преценят какви ще са по-нататъшните им действия. "Със сигурност няма нарочно използване на образа и името на Григор Димитров", категорична беше Джолева. Ако обаче Комисията за защита на конкуренцията прецени обратното, може да наложи на двете компании санкции в размер на до 10% от оборота за предходната финансова година. За миналата година "Монделийз" отбелязва сериозен ръст на оборота, който се движи в рамките на около 200 млн. лв., каза Ваня Джолева. Тоест, ако КЗК и съдът отсъдят в полза на Гришо, компанията ще трябва да му плати до 20 млн. лв. за поздравленията за рождения ден.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов