Екатерина Михайлова: Станишев не може да е евродепутат за малко

Новините

02-06-2014, 11:08

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ако не си обявиш оставката в националния парламент, може да започне процедура за обявяване за несъвместимост

Не може да си евродепутат за малко. Така преподавателят от НБУ проф. Екатерина Михайлова коментира в предаването „Здравей, България" на Нова телевизия думите на лидера на БСП Сергей Станишев, че ще замине за Брюксел като евродепутат, но за кратко. На 1 юли новите евродепутати трябва да се явят и да започне мандатът им, така че дотогава можеш да вземеш решение, обясни бившият заместник на Иван костов в ДСБ.

„Ако не си обявиш оставката в националния парламент, може да започне процедура за обявяване за несъвместимост. Станишев трябва да се откаже да бъде евродепутат, ако иска да остане депутат в националния парламент и обратното. Няма как да е и двете неща едновременно", посочи проф. Михайлова.

Припомняме, до момента се знае, че идеята на соцлидера е да участва като избран евродепутат в първото заседание на групата на ПЕС, което е преди откриване на сесията на ЕП. На това заседание Станишев се очаква официално да издигне от името на групата кандидатурата на Мартин Шулц за шеф на ЕК. След това - в оставащия едноседмичен срок до 1 юли, Станишев е заявил, че ще подаде заявление за отказ от евродепутатски мандат и като четвърти от БСП в Брюксел ще замите Петър Курумбашев. Тя е на мнение, че проблем в българската политика е, че не се казват нещата, сключват се сделки на тъмно, а се влиза в излишни правни спорове и дебати.

На въпрос има ли нарушение на закон при оттеглянето на Делян Пеевски от листата и решението на ЦИК той да бъде заличен като избран от българския народ, проф. Екатерина Михайлова заяви, че има правен казус, който е създаден от самата комисия, която си противоречи в решенията си.

Относно преференциалния вот тя коментира, че при него съществуват два риска. Първият възниква при коалиционните листи, тъй като там сметките никога не излизат. По думите й това е сложна комбинация между партии и личности и техния бизнес. Вторият риск е при малките партии, защото с много малки разлики може да бъде обърната листа, което отваря възможности за купен вот, каза още проф. Екатерина Михайлова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов