Най-новата пловдивска църква вече си има купол, цели 1200 килограма (СНИМКИ+ВИДЕО)

Мисия Пловдив

29-05-2014, 12:12

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ктиторът се зарича "Свети Николай" да бъде готова до края на годината

На 15,60 метра височина строителни работници издигнаха 1200-килограмовия купол върху камбанарията на най-новата пловдивска църква "Св. Николай".

Строежът се намира на бул. "Копривщица" и още отдалече прави впечатление с по-различния си стил. Черквата е оформена в руски стил с така наречената обемна шашка. Въпреки това "Св. Николай" няма да е руска църква, а традиционно българска, обясни техническият ръководител на обекта Владимир Талев.

Няма да е руски православен храм. Това си е наш, български православен храм, но архитектурата и стилът са идея на главния ктитор Кирил Василев. Той има отношения с Украйна и в град Николаев има подобен храм, но по-малък. Оттам е дошла идеята. Харесало му е съчетанието на цветовете – синьото с жълто, а и самият материал, който имитира злато. Материалът е с титаново покритие, разказва Талев.

Изпълнители на купола са семейство Андрей Тоцкий и Екатерина Тоцкая от Волгодонск. Той е дипломиран геолог и алпинист, а тя - дизайнер. От 15 години се занимават с външната метална украса на храмове и дават гаранция от 50 до 100 години на пловдивския купол.

Върху купола бе поставен кръст, който е с височина 1 метър и тежи 12 килограма. Кръстът е осветен от архимандрит Арсений, духовен надзорник на пловдивската епархия и се поставя с благословията на митрополит Николай.

Имотът за църквата е дарен от район "Западен", а реалното строителство е започнало на 6 август 2011 година. Очаква се до края на тази година църквата "Св. Николай" да бъде завършена.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов