Патрули тръгват на лов за палатки в дивите къмпинги


Патрули от доброволци тръгват от 1 юни на лов за незаконни палатки край морето. Заедно с тях в проверките ще се включат и общински инспектори. Те заедно ще дебнат дали има нелегално къмпингуващи това лято на места, които не са регламентирани. Собственици на земи в защитени зони пък плашат с живи вериги. Те настояват държавата не спре безконтролното поставяне на палатки още това лято. Морските общини се заканват да налагат сурови глоби на нарушителите. Властите ще глобяват всеки, който дръзне за опъне палатка на пясъка или в гористите местности със защитен статут.
Наредба, която забранява поставянето на палатки и каравани извън туристическите обекти има, но никой не я спазва. В Царево, поставянето на палатки върху плажа и в гората е излязло извън контрол. От общината обещават това лято да са безкомпромисни. „Тази година ще има патрули, които ще проверяват дали това така наречено диво къмпиране е коректно. И ако не е коректно, ще бъдат съставяни съответните глоби”, заканва се кметът на Царево Георги Лапчев.
От общината казват, че извозват по 200 тона отпадъци и харчат по над 100 000 лева на сезон, само за да почистват сметищата, оставени от любителите на почивката под открито небе. Никой не знае колко точно са тези къмпинги, които изникват всяко лято по крайбрежието. Най-много палатки се опъват край морето в Царево, но незаконни биваци има още край Обзор и Иракли.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов