Празник на казанлъшката роза днес в Българското посолство в Токио

В Япония предлагат в страната им да се чества 2 юни като Ден на розата

Ден след най-българския празник – 24 май, в Българското посолство в Япония се организира Празник на розата в Токио.

В резиденцията на посланика ни там ще бъде отбелязан по подобаващ начин българския символ и мястото, с което светът го свързва  – Казанлък и Долината на розите. Царица Роза ’2013 Юлия Попова е специалният пратеник на Казанлък на това събитие в Страната на изгряващото слънце. Тя участва в Празника на розата във Фукуяма по покана на Асоциацията за приятелство „Фукуяма-България“. По традиция от 1998 г. всяка година казанлъшката Царица Роза пътува за Страната на изгряващото слънце, за да се включи в Празника на розата, провеждан в побратимения на Казанлък японски град.

Празникът на розата в резиденцията на българския посланик се провежда за 15-а година с цел популяризиране на българската маслодайна роза, розовото масло и продуктите на розова основа сред японската общественост. Заслуга за организирането на този благотворителен Празник на розата в Токио има г-н Хироши Харада, който е голям почитател на България. Средствата, събрани от благотворителните прояви, са дарявани на български домове за деца без родители, болници, за прояви в Токио, свързани с българската култура, по повод юбилейни годишнини в двустранните отношения и редица дейности, насочени към по-широко представяне на България в Япония.

Със специална грамота на Кмета на община Казанлък Галина Стоянова е отличен г-н Хироши Харада за неговите заслуги за популяризиране на българската култура и  за разпространение на българската маслодайна роза в Япония. Г-н Харада е меценат на българско изкуство и притежава колекция от картини на български автори. Дейността на компанията му е свързана с внос на българско розово масло и розова вода и съвместно с японски компании разработва за японския пазар козметични продукти от българската суровина. За заслугите си за популяризиране на българската култура през 2009 г. Хироши Харада е награден с почетна грамота и плакет на Министерството на културата.

По време на благотворителния прием "Празник на розата" г-н Харада е обявил 2 юни за Ден на розата в страната им, сочи информация от събитието днес. Той е обяснил, че е избрана тази дата, тъй като на неговия език 2 юни звучи като "ро дзу", което много се доближава до името на красивото цвете. "Когато започнахме да отбелязваме този празник, не съм си представял, че ще направим 15 години, но си пожелавам да посрещнем и 25-то му издание", е казал г-н Хироши Харада.

Посланикът на България в Токио Георги Василев е откроил символиката между красотата и силата на подарената добронамерено роза и подадената за помощ ръка. Днешното събитие отразява точно това, е заявил той.

Сред специалните гостите на тържеството са били вицепрезидентът на България Маргарита Попова и съпругата на премиера на Япония Акие Абе.

"Празникът на розата" в посолството е събрал десетки японци, които са се запознали с традиционни български песни и танци, изпълнени от ансамбъл "Лиляна". Празникът е включвал още презентация на парфюм от роза, сладки с розова вода, чаена церемония и др.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов