Казанлъчанинът Ради Милев подобри световен рекорд в Унгария

Ултрамаратонецът ни е в световния елит на маратонското бягане

Бягането в Балатонфюред е най-силното 6-дневно бягане в света през последните 4 години. Всички рекорди, с изключение на абсолютния на Янис Курос, са поставени на това бягане.
А бягането през 2014 година е на изключително високо ниво, защото в него участват най-елитните ултрамаратонци на 6-дневно бягане в света в това число всички настоящи световни рекордьори във възрастовите групи.
На състезание край езерото Балатон в Унгария Милев постави нов световен рекорд в 6-дневното бягане за мъже над 65 години. За 6 дни казанлъчанинът пробяга разстоянието от 674,138 километра, нещо което не бе постигал никой атлет в тази възрастова група. Освен световния рекорд на силното състезание в Балатонфюред, той постави и абсолютни национални рекорди на страната ни за 12 часа и рекорд в своята възрастова група на 24 часа.
В надпреварата е имало ултрамаратонци от Африка, Америка, Австралия и Европа. Рекордьорите от Африка на 6-дневно, 24 – часово и 48-часово бягане.
Участници в най-престижните ултрамаратони в света – Спартатлона ( 246 км. бягане нон стоп от Атина до Спарта) и ултрамаратона в Долината на смъртта.

Любопитен факт е, че няколко от участниците са завършили, и то през последните години, бягането Транс Европа ( 4489 км. ). 8 от участниците пък имат лични постижения над 800 км за 6 дни !

Безспорен фаворит е Волфганг Шверк от Германия спробягани 1010 км за 6 дни. Рекордьор и победител на редица 6-дневни бягания включително в Балатонфюред през последните 2 години. Той е рекордьор и на най-дългото бягане в света 3100 мили ( 4989 км), подобрявайки стария рекорд с повече от 6 дни. Бягал е по над 120 км на ден 40 последователни дни!

Сред този световен елит има и един българин–казанлъчанинът Ради Милев. Представянето му след 6-дневното бягане е следното:
- Първо място във възрастовата група М 65 (възрастова група 65-69 години). На второ и трето място са представители съответно на Франция и САЩ.
- 10-о място при мъжете, 12-0 място в общото класиране.
- 6 рекорда от които - световен на 6-дневно бягане във възрастовата група (674,138 км) и 5 национални на 12, и 24 часа и на 6-дневно бягане абсолютни и във възрастовата група.

Времето – през три от дните на бягането вали дъжд, а през единия пада и градушка.Отлична организация на проявата. 30 мин. след проливния дъжд, премесен с град, организаторите отстраниха локвите и “реките” вода по трасето  и бягането бе възстановено. Геройство бе проявено и от бегачите. При тези не най-подходящи за такова бягане условия: 16 човека преминаха границата от 600 км, 10 човека пробягаха по над 700 км, 3-ма над 800 км, а победителят Оливиер (Франция) премина границата от 900 км и постави рекорд на трасето 920,771 км.! Втори е Тронд Сявик (Норвегия) с 892,628 км, а трети Ханс-Юрген Шлотер (Германия) с 876,11 км.Подобрени са 5 световни рекорда на 6 дневно бягане във възрастови групи (единият е за България).

„Умората си я има, но самочувствието е добро. Планът за следващото бягане е готов. Рекорди в него също трябва да има“, сподели веднага след като стъпи на българска земя казанлъчанинът Ради Милев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов