Медиците излизат на протест днес

Сред исканията им са да се осигурят пари в бюджета за здраве и да отпаднат лимитите за медицински дейности

Българските лекари ще излязат пред лечебните заведения за един час днес на обед, за да се включат в Деня на протест на европейските лекари.
Българският лекарски съюз взе това решение на извънредния си събор през уикенда във Варна. Съсловната организация подчертава, че исканията на лекарите не са политически, а чисто икономически. Медиците са недоволни от рестриктивната политика на НЗОК.

Лекарски протести ще има в Хасково, съобщи "Фокус". В отворено писмо на Районната лекарска колегия се заявява: "Средствата, отделяни за здравеопазване в България са в пъти по-малко, изчислени на брой население, сравнени с останалите страни от ЕС. Правителствените опити за все по-рестриктивно лимитиране на медицинските дейности на всички нива в системата вече сериозно ограничават професионалната независимост и свобода на българския лекар".

Варненските медици също излизат на протест. Лечебните заведения са заплашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри. Само от началото на тази година 28 лекари с различни специалности от Регионалната колегия са напуснали работните си места. Те са намерили реализация в Германия, Великобритания, Норвегия, Турция и Швейцария, заявиха от Регионалната лекарска колегия.

Ще протестират още лекарите в Ямболска област, Пазарджик, Кюстендил, Бургас и други населени места.

В случай, че исканията на БЛС за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнени до 30 май 2014 г., съсловната организация ще организира и проведе национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на МЗ и НЗОК, се казва в протестната декларация на Съюза.

Символичният протест е обявен за 12 ч. и се очаква да продължи един час, като работата в лечебните заведения няма да спира и пациентите ще бъдат обгрижени. В 13 ч. Българският лекарски съюз ще даде пресконференция под надслов: осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани; прекратяване на корупцията; прекратяване на репресиите върху лекари; достойно заплащане и достойни условия на труд за всички лекари в България; Проявата е част от международния ден на протест на европейските лекари.

Националната пациентска организация заяви готовност за подкрепа на протеста на българските медици.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов