В Донецк и Луганск провеждат референдум

Председателят на парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа призова сепаратистите да отменят референдумите

Въпросът в бюлетината е "Подкрепяте ли самоуправление на Донецката народна република?" и според различни наблюдатели е доста неясен. Ще се гласува в 53 населени места в двете области.

След края на изборния ден урните ще бъдат транспортирани до областните центрове. За изборни секции ще се използват сградите на училища, болници и учреждения. Смята се, че 3 милиона души имат право на глас. За организацията на вота са използвани по-малко от 1200 евро, основно за закупуването на тонерите на трите принтера под наем, на които са отпечатани бюлетините. Няма изискване за избирателна активност. А възможностите за манипулации на вота са огромни, посочва Ройтерс, цитиран от Нова телевизия.

Лидерите на проруския бунт в промишлената източна част на Украйна досега са дали малко информация за това как трябва изглежда тяхната бъдеща "република", какви права трябва да има и дали ще иска да се присъедини към Русия, както направи Крим през март.

Допитванията до общественото мнение показват, че повечето жители на тази част на Украйна искат да останат в Украйна, но районът да получи нещо като статут на автономна република, способна да устои на прозападния курс на Киев, посочва още агенцията.

Начинът, по който е формулиран въпросът, на който днес ще трябва да отговарят гласоподавателите, може да бъде интерпретиран като изразяване на подкрепа за държавно самоуправление или държавен суверенитет - термин, който може да получи подкрепа на широк спектър гласоподаватели в Луганск и Донецк - онези, които искат известна децентрализация, онези, които искат федерална държава и онези, които следват твърда линия и виждат бъдещето на този район на Украйна единствено в пределите на Русия.

Ако на референдума надделее отговорът "да", то това потенциално ще "отвори вратите" и за трите варианта, отбелязват информационните агенции.

Междувременно и председателят на парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Ранко Кривокапич призова сепаратистите в Донецка и Луганска област да отменят референдумите планирани за днес.

„Идеята за това, че на тези така наречените допитвания може да се състои свободно и справедливо гласуване е абсурдна. Те са напълно нелегитимни в очите на международната общност. Те ще се проведат на фона на атмосферата на страх, насилие и беззаконие, което ще възпре мнозина от участие в гласуването. Всички в Украйна трябва да се съсредоточат над това, техните гласове да бъдат чути на 25 май, когато страната ще избира нов президент”, заяви още Кривокапич.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов