Комисия в НС ще проучва срещата на Плевнелиев с EVN във Виена

Новините

08-05-2014, 12:35

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

От опозицията против: Някой се опитва да насочи прожектора към президента

Временна анкетна комисия ще проучи дейността на електроразпределителните дружества и концесионерите за добив на природни богатства, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и с лица, свързани с политически партии. Това решиха депутатите по искане на "Атака”, което е подкрепено от БСП, информира dnes.bg

Повод за предложението на националистите и социалистите е срещата на президента Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на австрийската компания EVN Щефан Шишковиц по време на посещението на държавния глава в Австрия в края на март.

Тогава в някои медии се появи информация, че Плевнелиев се е виждал тайно с ръководството на EVN, а ден по-късно от прессекретариата му отговориха, че срещата не е била обявена, тъй като не е предварително планирана в програмата му.

Очаквано от опозицията се обявиха против създаването на комисията. "Някой се опитва да насочи прожектора към държавния глава, той единственият ли е, който се е срещал с представители на чужди фирми, това прави и премиерът Пламен Орешарски", заяви депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Зам.-председателят на парламентарната група на опозицията Цецка Цачева обвини БСП и "Атака" в сделка.

"От БСП се подписаха под искането, за да влезе "Атака" в зала, защото иначе 42-ото Народно събрание няма да работи, това ви е сделката, поздравявам ви колеги от "Атака”, справихте се блестящо, добри манипулатори сте", коментира тя. Според нея е ясно, че и токът ще поскъпне, но след изборите, а "дотогава ще си правим комисии".

Цачева определи комисията като напълно несъстоятелна, защото обезсмисля дейността на три действащи постоянни комисии – по въпросите на енергетиката, подкомисията за ДКЕВР и по регионално развитие. "Кажете направо, че искате комисия за президента, но не ви стиска, защото знаете, че това е противоконституционно, ами съберете подписка за импийчмънт, ако твърдите, че има нарушения", призова Цачева. Станислав Станилов от "Атака" й отговори, че в предложението никъде не е споменат президентът.

"Един от най-сериозните проблеми, които тормозят хората, са отношенията им с ЕРП-тата, които бяха продадени на чужди фирми, а потребителите непрекъснато страдат от злоупотреби с монопол и лошо качество на услугите", заяви Илиян Тодоров от "Атака".

За председател на комисията, която е със срок на действие три месеца, беше избрана Магдалена Ташева от "Атака", а за зам.-председатели Мустафа Карадайъ от ДПС и Явор Куюмджиев от БСП.

От ГЕРБ поискаха комисията да бъде оглавена от Данаил Кирилов, но мнозинството отхвърли предложението.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов