Проверяват дали бегълците от затвора са имали помагачи

Има образувано досъдебно производство и искаме да оставим полицията да си върши работата по версиите, по които работим. Поради тази причина умишлено няма да ги коментираме на този етап, каза Ангелов след среща в министерството между вицепремиера Зинаида Златанова, шефа на затворите Росен Желязков и шефа на Софийския затвор Петър Кръстев

Информацията, която се изнася относно прокопани тунели, е в сферата на Граф Монте Кристо. Това заяви зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов за двамата избягали престъпници от Централния софийски затвор.

Бегълците са Николай Кръстев Николов от Брезник и Хосе Луис Гевара Мартинез, гватемалски гражданин. Българинът изтърпява 20-годишна присъда за убийство, а гватемалският гражданин е подсъдим за грабеж, отнемане на превозно средство и притежаване на оръжие. Двамата са осъществили бягство на 30 април и са обявени за общонационално издирване, съобщава Дарик.

„Има пропуски, които по време на съвещанието при министър Златанова бяха дискутирани и коментирани. Набелязаха се мерки за бъдещата работа, за подобряване на контрола на охраната, както и за обучението на надзорно-охранителния състав”, подчерта Ангелов.

Зам.-министърът бе категоричен, че по случая се работи много сериозни и освен досъдебното производство е образувана и вътрешна проверка, която има за цел да установи дали двамата избягали затворници са имали вътрешни помагачи, допълва БГНЕС.

„Ако има такива помагачи, ще бъдем много жестоки”, обеща той и гарантира, че те ще понесат съответното дисциплинарно наказание или наказателна отговорност при доказване на съпричастност. На този етап обаче не може да бъде казано дали такива е имало, посочи Ангелов.

Двамата са избягали към 17.30 ч., а за тяхното бягство в затвора разбират по време на вечерната проверка в 20.30 ч., потвърди той. Затворниците са работили като парнаджии в парното отделение на затвора, което е позволено от закона, уточни той.

Николай Николов и Хосе Луис Гевара Мартинез са спели и работели в парното отделение, призна Ангелов. Апаратурата е на високо налягане и изисква непрекъснато около нея да има човек, обясни зам.-министърът. „След като са били назначени там, значи е имало основание за назначението им”, призна той, като в момента тече и проверка на основанието.

Илия Ангелов призна, че все още не може да бъде казано дали двамата избягали са имали контакт помежду си и тепърва ще стават ясни повече подробности. Николов е работил в парното помещение от 2008 г., а гватемалският гражданин от 2013 г., обясни директорът на Софийския затвор Петър Кръстев. Той потвърди, че непрекъснатият режим на работа на апаратурата е изисквал непрекъснато наблюдение, поради което двамата работници спят в парниковите отделения.

На въпрос дали въпросните отделения разполагат с тайни коридори, вентилационни шахти или други места, от които има възможност двамата да се измъкнат, Кръстев отвърна, че проверките продължават.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов