Избрани Новини
Уникално полезно! Храната на драконите
24-04-2014, 18:46
Автор:Христина Рибарска
Още по Темата:Как се прави „Ягодова целувка“?
Ягоди и грейпфрут срещу главоболие
Моркови и грейпфрут лекуват късогледство
Знаете ли какви чудеса прави чаят от магданоз?
Драконов плод - за сокове и вино, използва се и в медицината
Питая, питахая, познат още и като драконов плод, е екзотично растение с причудлива форма. Има лек и сладък вкус. Съдържа много вода, важни минерали, много фибри, които повлияват добре работата на черния дроб и перисталтиката. Това прави драконовия плод изключително подходящ за консумация, независимо от диетата, която спазвате. Питаята се препоръчва за консумация от хора с високо кръвно налягане, диабетици и неслучайно някои го наричат плодът на боговете. Ако регулярно хапвате питая, това със сигурност ще ви помогне да редуцирате теглото си, пише ladyzone.
Драконовият плод е от семейство Hycocereus undatus. Цъфти през нощта, защото . кактусът се опрашва от прилепи, които са активни именно по това време. Растението има големи, ароматни цветове, които се образуват няколко пъти годишно.
Питаята е изключително здравословна, независимо дали я консумирате свежа или изсушена. Полезна е за хората, страдащи от диабет, защото контролира нивото на кръвната захар. Изсушените плодове могат да се нарежат на парченца и да се добавят към салатата. Драконовият плод може да се консумира в десерти, суров, да направите сок от него и да го използвате в коктейли. Плодът е с високи нива на витамин С, минерали и фибри.
1. Каротенът подпомага здравето на очите.
2. Фибрите подобряват работата на храносмилателната система и редуцират мазнините.
3. Протеините подобрява работата на метаболизма.
4. Калцият заздравява костите и зъбите.
5. Витамин B2 подобрява апетита.
6. Витамин B1 действа енергизиращо.
7. Витамин B3 подобрява нивата на лошия холестерол и прави кожата гладка и еластична.
8. Витамин C действа тонизиращо и подобрява имунната система.
9. Фосфорните кисели подпомагат образуването на тъкани.
Докато свежата питая съдържа голямо количество вода и е с мека текстура, изушената е с дъвчаща консистенция и доста по-тъмна на цвят.
Родината на драконовия плод е Централна Америка. Според ацтекската литература питаята е позната на хората още от 13 век. Във Виетнам, където се отглежда много питая, плодовете са известни с името танг лоу. В Малайзия се появява за първи път през 1999 година. Колумбия и Никарагуа са другите места, на които питаята се отглежда с търговска цел. В тези места драконовият кактус вирее добре заради топлия климат. От него се правят сокове и вино, използва се и в медицината.
Плодът се нуждае от умерени валежи - 600-1300 mm и максимална температура 38-40 градуса. Преполиването обаче може да доведе до загниване на плода.
Най-разпространени са 3 основни вида от плода - с червена кора и червена сърцевина, бяла сърцевина и жълта кора, бяла сърцевина и червена кора.
Ако искате да си отгледате питая вкъщи, може да използвате семената, които остават, след като изядете плода. Кактусът расте бавно, а най-трудно е да даде плод. Другият начин е с резница. При този начин израстването става доста по-бързо.