Стара Загора утре: 23 април

Времето: През нощта от юг високата облачност ще се увеличава. Почти тихо. На места в низините ще има намалена видимост. Минималните температури ще са между 7 и 12°. Утре до обяд ще е с разкъсана средна и висока облачност. Ще се появи слаб източен вятър. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в Северна България и планинските райони ще започне да превалява дъжд. Дневните температури няма да се променят съществено и максималните ще са между 19° и 24°.

 

На 23 април кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще подпише четири договора на обща стойност 6 733 000 лв. по проект: „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“. Проектът е на стойност 28 903 000 лева, а общият размер на безвъзмездната финансова помощ - 24 643 458 лева. Основната цел на проекта е увеличаване възможностите за избор за екологичен транспорт - тролейбусен и велосипеден, с гарантирано качество, бързина и безопасност на придвижване.

 

На 23 април от 9ч. кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще даде пресконференция за представители на медиите във връзка с кандидатурата на Стара Загора за участие в конкурса „Предизвикателство за кметове“ на фондация Блумбърг.

 

На 23 април от 14.00 часа, ще има пресконференция на Съюза на архитектите Темата е: Арх. Йордан Тангъров, председател на Дружеството на старозагорци в София, ще представи своите нови проекти за родния си град Стара Загора.

 

Клуб „Отворено общество" Стара Загора ще даде заключителната пресконференция на проект „Общество на граждани и поети", която ще се проведе на 23-ти април от 11.30 часа в зала 2 на Община Стара Загора.

За осма поредна година Библиотека "Родина" и Община Стара Загора организират маратон на четенето в града на липите. В него могат да участват всички любители на хубавата книга - деца, ученици, студенти и възрастни, на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, както и в семейна среда. Стартът на "Четяща Стара Загора" ще бъде даден на 23 април в 7:30 часа във фоайето на Община Стара Загора.

От 10:30 – 16:30 ч., бул. Цар Симеон Велики – пред книжарница „Хеликон” ще се състои хепънинг на книгата и четенето под надслов „Стара Загора чете своите поети”, с участието на гостуващите писатели Александър Чобанов и Иван Раденков, на старозагорски поети, ученици и граждани. В програмата:

- Щафетно четене „Стара Загора чете своите поети” с избран стих или поетичен откъс; - Творческо ателие „Любими герои от любими книги”

- Театрална сцена на открито – ученически драматизации на откъси от избрани книги;

- От 12:30 часа Александър Чобанов (един от сценаристите на сериалите „Под прикритие”, „Четвърта власт”, „Дървото на живота“ и др.) представя дебютния си роман „Хлапета” и чете стихове на старозагорски поети с ученици от гимназиите и граждани.

- В 14:30 часа ще бъде представянето на младия автор Иван Раденков и романа му за деца „Книга за татковци”; - Акция „Роден на 23 април”.

-Премиера на посмъртно издадената от издателство „Домино" стихосбирка на Иван Груев „Откриване на сетивата" - 23 апр., 17:00 ч. в залата на Радио Стара Загора.

- Представяне на книгата „Микеланджело. Копие, захвърлено с любов" - издание на ИК „Персей" (посветено на 450 г. от смъртта му), и среща със съставителя Пламен Тотев и актрисата Нона Йотова - 23 апр., 18:30 ч. в Художествената галерия.

На 23 април РИМ - Стара Загора се включва за 9-та поредна година в националната инициатива „Маратон на четенето”. От 12:00 до 16:00 ч. на Лапидариума в музея ще бъде отворен "Кът за четящите", където ще прозвучат стихове от старозагорски поети, биографии на старозагорски художници, спомени от близкото и далечно минало на нашия прекрасен град.

Беройци ще се включат в Маратона на четенето в книжарница "Приятели" в Стара Загора от 20 ч., а с това събитие ще бъдат закрити Националният поход на книгата и Маратонът на четенето по случай Световния ден на книгата и авторското право – 23 април.

 

На 23 април от 19,00 ч. на сцената на Старозагорската опера в „Травиата“ от Джузепе Верди в ролята на Виолета Валери гостува талантливото сопрано със световна кариера Евгения Брайнова. Тя е завършила НМА „П. Владигеров" при доцент /тогава/ Ж. Костова. Дебютира на сцена още като студентка в Учебния оперен театър на НМА /Сузана, Серпина/. Специализира в Баден /Австрия/ при проф. Ева Блахова, в майсторските класове на проф. Райна Кабаиванска в София и Сиена /Италия/, както и в Академията за високо майсторство към Арена ди Верона. С огромния си сопранов репертоар печели редица награди на престижни конкурси. Гостувала е самостоятелно или с оперни трупи в Испания, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Египет, Гърция, Русия, Китай и др. От години живее и работи в Италия.

 

Мариан Вълев, извесетен като Куката от "Под прикритие", гостува в Стара Загора с моноспектакъла "ВИП" от Ерик Богосян. Спектакълът е на 23.04 (сряда) от 19.30 ч. на сцената на СИНДИКАЛЕН ДОМ – Стара Загора.

 

Павел баня: Символично ще стартира превантивния ремонт на участък от второкласния път Шипка - Павел баня. За стартирането на ремонтните дейности са осигурени 500 хил. лева от бюджета на АПИ. Средствата са от спестените за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов