Избрани Новини
Великденски венчета и кифлички
17-04-2014, 14:45
Снимка:recepti.gotvach.bg
Автор:Plovdivutre.bg
Още по Темата:Освежете великденската си трапеза (снимки)
Две вкусни и красиви рецепти
Наближава Великден, затова ви предлагаме две вкусни и красиви рецепти за празничната трапеза.
Великденски венчета
Необходими продукти:
5 бр. яйца
3/4 ч.ч. олио
1 ч.ч. нарязани орехи
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
25 г мая
кората на 1 бр. лимон
брашно, колкото за меко тесто
боядисани яйца
От всички продукти (без боядисаните яйца) се замесва меко тесто и се оставя на топло да втаса, за около 30 минути. След това от тестото се късат топки, които без да се месят допълнително, се оформят на дълъг фитил (около 30 см), усукват се и се завиват на венче (охлювче), като краят се подпъхва отдолу. Така получените венчета се нареждат в тава на разстояние едно от друго. В средата на всяка кифличка се забожда по 1 боядисано яйце. След като втасат, се намазват с жълтък и се пекат в умерена фурна.
Великденски кифлички
Необходими продукти:
брашно - 1500 гр.
яйца - 6 бр.
захар - 500 гр.
мазнина - смес от олио + масло + мас - 1 ч.ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
бакпулвер - 1 бр.
амонячна сода - 3 бр.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
ванилия - 3 - 4 бр.
орехи
мармалад
мак
Замесваме тесто, като най-напред разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме мазнината, киселото мляко с набухвателите, ванилията с брашното. Точим кора, дебела 0, 5 см.и режем на квадрати. Слагаме плънка от мармалад и счукани орехи и завиваме като кифлички. Мажем с жълтък и ръсим с маково семе. Печем в умерена фурна на 180 градуса. Като ги извадим, след 5 минути ги слагаме в съд с капак, за да са меки.
Да ви е сладко!