Родни спасители бдят по кипърските плажове

Туризъм

15-04-2014, 16:38

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кандидат-спасители нападат плажовете

Нашите момчета отиват за повече пари, харесват и условията

Наши спасители пазят зорко плажовете в Кипър. Заради ниското заплащане в България те предпочитат да работят в чужбина. Оказва се, че за родните морски гардове Кипър е сред най-предпочитаните дестинации. Нещо повече, плажните служители от страната избирали островът на Афродита дори пред САЩ, от където също имали много оферти през последните години.

От курс с 15 кандидати, обучени за спасители, миналата година 10 са намерили работа по басейни и морски плажове в Кипър, Германия, Испания, Италия, съобщиха от БЧК.

В Европа българските спасители са си извоювали славата на много добри пазители на живота на хората, почиващи край водата.

Тази година водноспасителната служба вече е започнала курс с нови кандидати. Обучават се 15 младежи за спасители на басейни и 15 - за морски пространства.

„Не избрах САЩ или Германия по много причини. Една от тях, е че в Кипър се чувствам като у дома си, по-близо ми е до родината, има много българи, а и хората са по-близки като манталитет и виждания до нас българите. Така се чувствам, все едно, че съм на курорт в нашата страна, а всъщност взимам повече пари за много по-малко работа, отколкото, ако си бях останал в България”. Това сподели 23-годишния Андрей Иванов. Той за втора поредна година избира Островът на Афродита пред работа в друга страна от Европейския съюз. Той сподели, че за разлика от ангажиментите му по ивиците в родината, в Кипър има много по-спокойни работни дни, по-добри осигурителни възможности и в пъти по-голямо спокойствие.

Най-младите спасители по информация на Българския червен кръст са на 17 години.  

"Те идват при нас с умения за плуване - трябва да могат да преплуват 50 метра в закрити басейни за 50 секунди", казват учителите им.

"За откритите ги пускаме на 100 метра. Ако ги вземат за 1,4 минути, стават за спасители", обясняват професионалистите от БЧК.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов