В Източна Украйна няма руски военнослужещи и агенти

Сергей Лавров категорично отхвърля обвиненията, че в източната част на Украйна действат руски шпиони

В телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров неговият украински колега Андрий Дешчица е настоял Русия да прекрати дейността на своите спецслужби в източната част на Украйна.

Андрей Дешчица и Сергей Лавров са обсъдили подготовката на насрочената за 17 април в Женева среща на външните министри на Украйна, САЩ, ЕС и Русия. Според украинския първи дипломат, една от целите на руските агенти е да попречат на разрешаването на кризата в руско-украинските отношения.

В телевизионно предаване, което ще бъде излъчено утре, Сергей Лавров категорично отхвърля обвиненията, че в източната част на Украйна действат руски шпиони, съобщи БНР.

"Там няма наши военнослужещи и наши агенти. Там има руски граждани, някой от тях бяха показани в телевизионни предавания. Например едно момче беше пристигнало там от Волгоград и в това няма нищо учудващо. Спомнете си какво беше на Майдана - кого ли само нямаше там", заяви Лавров.

Според него, протестите в източните региони на Украйна са провокирани от пренебрежителното отношение на новата власт в Киев към съдбата на тези хора. Той изрази надежда, че украинския премиер Арсений Яценюк ще изпълни обещанието си да бъде приет закон за местните референдуми.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов