Сменят Крим с български курорти

В Киев рекламират за своя сметка морските ни курорти като евтини и класни

Кризата в Украйна започва все по-осезателно да се усеща у нас. В туристическия бранш все още се надяват да няма отлив на руски и украински туристи, които имат навика да се записват за почивка в последния момент. Превозвачите ни обаче губят много пари и време заради необходимостта да заобикалят Украйна.

Българското Черноморие ще замести изгубените за украинците курорти в Крим. На полуострова, който след референдум стана част от Русия, всяко лято прекарваха отпуските си близо 2 милиона украинци. Сега те ще се пренасочат към евтини и близки дестинации, до които могат да пътуват с автобуси, твърдят туроператори. Такива условия предлагат България, Гърция, Хърватска и Черна гора. Очакваме броят на украински туристи да се запази и през това лято, прогнозира Гешо Любенов, шеф на една от най-големите агенции, които водят у нас руски и украински туристи, и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Към момента записванията на руснаци вървят на същите нива като миналата година, обясни той. Украинците са предпазливи със записванията. Туроператорите в страната обаче за своя сметка рекламират България в киевските медии. По телевизиите там вървят спотове, в които се обяснява как страната ни е новият Крим, а родните курорти предлагат евтина почивка и качествени услуги, обясни Любенов. Затова и от бранша са оптимисти, че не може да се говори за отлив на украински гости това лято, тъй като традиционно те се записват в последния момент. А липсата на възможност за ваканция в Крим ще пренасочи част към море в България. Засега променена е единствено схемата на самите записвания, обясни Любенов. Част от украинските агенции са се отказали да предплатят определен брой стаи в избраните хотели, като вместо това пращат запитвания за конкретните туристи.

До момента няма нито една отменена почивка, съобщиха и от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Проблемите са свързани единствено с ограничените задгранични плащания, които бяха въведени в Украйна. "Дали ще има спад, ще стане ясно най-рано след месец. Защото украинците и руснаците обичат да резервират места за ваканция в последния момент", заяви за "Стандарт" шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.

Продължителната драма в Украйна, довела до обезценяване на рублата и на гривната, са оскъпили ваканциите с близо 20%, което също ще е фактор за отказ на част от клиентите. Затова ранните записвания на братушките са спрели почти напълно през март.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов