Правят центъра на Плевен по-зелен

Фонтаните няма да се намаляват, а ще бъдат реконструирани

Близо седем декара нови зелени площи ще има в центъра на Плевен. Фонтаните няма да се намаляват, а ще бъдат реконструирани, за да придобият по-красив вид. Това каза пред репортер на БТА кметът проф. Димитър Стойков.

По поръчка на общината е завършен сондаж в центъра на града, който е осигурил вода с дебит 5 л/сек. Тя ще се използва за поливане на зелените площи. За целта ще бъде изградена поливна система, свързана със сондажа. От три до десет пъти ще се разшири площта около съществуващите дървета в центъра на Плевен, за да се осигури по-доброто им развитие. Разширяването на зелените терени ще бъде за сметка на плочниците.

Реконструкцията на централната пешеходна зона, по проект на екип с ръководител арх. Красимир Попов, тече с пълна сила.

По идея на ландшафтния архитект Лидия Христова ще бъдат засадени 120 нови дървета, 111 от съществуващите ще бъдат запазени, двадесетина - стари и болни, ще бъдат премахнати.

Чрез кастрене са оформени короните на дърветата, в зависимост от възрастта им. Дейностите са извършени след оглед и описание на състоянието на всяко дърво, като са предписани от специалистите мерки, от които се нуждае - за подмладяване, санитарно прочистване на изсъхнали, болни и счупени клони. Сред новите видове ще бъде японски клен, явор, чинар, албиция. Розариумът пред Областната управа също ще претърпи промяна като зелената площ пред сградата ще бъде разширена.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов