Ще сближи ли Украйна САЩ и ЕС?

Кризата в Украйна ще засили евроинтеграцията и трансатлантическите връзки, смята новият посланик на Щатите в Съюза

Кризата в Украйна ще засили евроинтеграцията и трансатлантическите връзки - това мнение изрази Антъни Гарднър, новият посланик на САЩ в Европейския съюз, цитиран от АФП. Това предаде Нова ТВ.

Заради анексирането на Крим Брюксел въведе санкдции срещу Русия и подписа политическата част от споразумението за асоцииране с Киев. В коментар на тези стъпки дипломатът заяви, че е впечатлен от бързото приемане на обща позиция въпреки различните мнения между 28-те страни членки.

Гарднър изтъкна още последиците от кризата за енергийната сигурност на Европа и потвърдената роля на Северноатлантическия алианс. „Трябва да гледаме сериозно на енергийната сигурност”, заяви той, отбелязвайки, че все пак не е необходимо включването на енергетиката в подготвяното споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС. В Европа намекнаха, че това ще улесни износа на американски шистов газ към Стария континент.

Антъни Гарднър обърна внимание и на необходимостта европейските държави в НАТО да не намаляват военните си разходи, за което призова президентът Барак Обама по време на визитата си в Брюксел и което ще бъде една от основните задачи на новия генерален секретар на Алианса Йенс Столтенберг, веднага щом заеме поста си през октомври.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов