Най-вероятно агнешкото няма да поскъпва по Великден

Производителите искат намеса на държавата на пазара. Иначе готвят протести

Въпреки че по-малко от месец остава до Великден, пазарът на агнешко месо у нас е почти замрял. Заради по-евтиния внос търсене на българска стока няма, оплакват се животновъди. От бранша се заканват, че ако в оставащите дни до празниците държавата не се намеси и не ограничи вноса на месо от чужбина, ще закарат стадата пред парламента.

Въпреки че дните преди Великден са най-активният период на пазара за агнешко у нас, за втора поредна година стоката залежава във фермите. Младен Енев има стадо от 700 животни, 300 от които агнета, готови за продан. Не е нормално 20 дни преди Великден да няма запитване, да няма търсене и тази продукция пак да стои”, обяснява фермерът от с. Йорданово, цитиран от Нова телевизия.

Миналата седмица министърът на земеделието и храните Димитър Греков обяви, че преди Великден не се очаква повишение на цените на агнешкото и яйцата. Всеки ден до празниците ще има проверки на месото и яйцата.

Министърът е категоричен, че качеството на българските продукти е на много добро ниво, но хората сами ще изберат дали да купят вносно месо или да се доверят на българските производители, информира БНТ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов