Цяло село заживя с български народни носии

Животът

27-03-2014, 13:26

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Част от автентичните носии са пазени и съхранявани в домовете на жителите още от 19-ти век

Всички жители на село Ресен облякоха в ежедневието си автентични народни носии. Така те станаха  част от инициативата "Преоткрий традициите". 

Всчики във великотърновското село - кметството, народно читалище "Народна просвета” 1874, клуб на пенсионера "Надежда", център за работа с деца и младежи "Отвори очи", възпитатели и деца от целодневна детска градина "Вяра, надежда и любов", учители и ученици от основно училище "Христо Ботев", общопрактикуващият лекар д-р Красимир Шишманов, фармацевтите от местната аптека, търговски фирми, както и заведения за обществено хранене облякоха традиционните български облекла, вместо дънки и костюми.

Част от автентичните носии са пазени и съхранявани в домовете на жителите още от 19-ти век. "Хората в цялото село приеха инициативата с огромно въодушевление и радост, гордост за нас е да облечем народните си носии. Денят се превърна в огромен празник", коментираха от местното читалище. 

Работещите в държавните администрации и фирми облякоха на работните си места традиционната ресенска носия или сложиха автентичен аксесоар от нея. "Жителите на село Ресен се гордеят с бита си и не са забравили българския дух и традиции, а ги предават от поколение на поколение", коментираха те. 
Кампанията "Преоткрий традциите" е поета от Нешка Робева и е част от спектаткъла "Мистерията Еньовден". Финалът на инициатиата е на 10 април, когато представлението ще се играе за последен път в София в зала 1 на НДК. В нея може да се включи всеки, като качи снимка или видео във фейсбук страницата на "Мистерията Еньовден" (виж тук). 

На 4 април ще бъдат обявени имената на 3-ма участници, включили се в кампанията, които чрез жребий, ще спечелят двойни покани за спектакъла на 10 април.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)