Ердоган отряза комшиите от Twitter

Заплаши да стори същото и с Facebook и YouTube

Турският премиер Реджеп Ердоган наложи забрана на достъпа до социалната мрежа Twitter и заплаши с подобни стъпки Facebook и YouTube. Президентът Гюл пък обжалва забраната с мотива, че "спирането е неприемливо".

Ердоган се ядоса още преди време, заради излезлите материали, обвиняващи го в корупция.

Още вчера турски потребители с влизането в мрежата са били пренасочвани към съобщение за забраната на турския телекомуникационен регулатор, който се позовавал на съдебна заповед.

Само 12 часа след забраната, потребители са намерили начин как да я заобиколят. Една част от абонатите, започнали да използват мобилните си телефони за да туитват чрез смс-и. Други пък намерили начин как да манипулират настройките на DNS сървърите, което им осигурило нормален достъп до сайта.

Европейският съюз заяви, че е притеснен за въведеното ограничение, а комисарят на ЕС по разширяването прояви "сериозна загриженост" за водената от Ердоган политика относно свободата на словото.

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус , определи блокирането на сайта като "безпочвено , безсмислено , страхливо деяние".

Самият Ердоган в своя реч е заявил: "Не ме интересува какво казва международната общност. Всички ще видите силата на Турската република".

Специалисти обаче определят подобна забрана като "технически невъзможна", а самият Twitter е пуснал съобщения как да се заобиколи въведената забрана, чрез използването на смс-и.

Това не е първото спиране на достъпа до социална мрежа в Турция. През 2010 година беше вдигнат двегодишен мораториум за използването на YouTube, наложен заради обидни клипчета за считаният за баща на съвременната република Мустафа Кемал Ататюрк.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов