Стивън Спилбърг с филм за спасяването на евреите в България

С документален филм отбелязаха в Бургас 71 години от паметната дата

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” в Бургас възнамерява да покани известния американски режисьор и сценарист Стивън Спилбърг да направи филм за спасяването на евреите в България по време на Втората световна война.

Това обяви председателят на организацията по време на представянето на документален филм, с който Бургас отбеляза 71 години от паметното събитие.

Да видят документалния филм „Да помним” в залата на Културен център „Морско казино” дойдоха видни общественици, депутати, служители в държавната и общинска администрация, представители на бизнеса и интелигенцията, местната еврейска общност, ученици. Ретроспективният филм е изготвен специално за годишнината от подвига на българския народ и представя малко известни факти от живота на евреите в Бургас и техните спасители.

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” е създаден неотдавна, за да популяризира и развива дълбоките културно-исторически връзки между двата народа, да показва, че космополитната и толерантна атмосфера в българското общество е още жива. 

Балетна формация от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” с ръководител Недко Георгиев показа по време на мемориалната вечер танц по музика от филма Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов